Asuntosijoittamisen kannattavuus vuosina 2016–2023 : Tarkastelussa Tampere, Vaasa ja Vantaa - Knuts, Bettina Michelle (My University, 2025)
Asuntosijoittaminen on jo vuosia ollut suosittu sijoitusmuoto Suomessa alhaisten korkojen an-siosta. Kannattavuus sekä suosio on kuitenkin hieman laskenut markkinatilanteen muutosten vuoksi, kun korot ja inflaatio nousivat varsinkin Euroopassa. Asuntorahastoihin iski samat vai-keudet kuin perinteiseen asuntosijoittamiseenkin. Tutkielmia ei ole paljon, jotka sisältävät ver-tailua perinteisen asuntosijoittamisen ja asuntorahastojen välillä, varsinkin kun huomioidaan myös korkojen nousut. Tutkimuskohteiksi kannattavuuden selvittämiseksi kyseisillä seikoilla va-litaan Vaasa, Tampere, Vantaa ja Ålandsbankenin Asuntorahasto C. Kaupunkikohteet ovat joko opiskelijakaupunkeja tai kasvukeskuksia, ja asuntosijoittaminen kyseisissä kaupungeissa on suo-sittua. Ålandsbankenin asuntorahastot ovat Suomen suosituimpien asuntorahasto sijoituskoh-teiden joukossa. Teoreettinen viitekehys ja pääkäsitteet käsittelevät tutkielman tavoitteeseen liittyen aiheita ku-ten: asuntosijoittamisesta, asuntorahastoista, tuotoista ja kannattavuudesta, sekä lainaproses-seihin liittyvää tietoa, kuten korot ja lainan lyhennystavat. Tutkielmassa käytetty aineisto koos-tuu muun muassa neliövuokra-, hoitovastike-, keskiverto myyntihinnoista ja asuntorahaston tuotoista halutulle ajanjaksolle, joka on vuosien 2016 ja 2023 välillä. Tutkimusmenetelminä käy-tetään vuokratuottolaskelmia, t-testejä sekä varianssianalyysejä. Tutkimusmenetelmien avulla on saatu konkreettisia tuloksia sijoituskohteiden kannattavuuteen liittyen. Keskeisimmät tulokset viittaavat Vantaan olevan kannattavin ja näissä raameissa Tam-pereen ja asuntorahaston ollessa vähiten kannattavat. Huoneluvuilla on merkitystä tämän ai-neiston perusteella asuntosijoitusten kannattavuuteen, kuitenkin yksiöt suuressa kuvassa tuot-tavat paremmin kuin kaksiot. Kuten oletettua, korkokulujen ja oman pääoman määrällä sijoituk-sessa on merkittäviä vaikutuksia. Asuntorahastot ovat kuitenkin vaivattomimmat ja vähiten riskiä sisältävät sijoitusmuodot asun-tomarkkinoilla, kun markkinatilanne on vakaa, vaikka eivät ole yhtä tuottoisia kuin mahdolliset perinteiset asuntosijoitukset. Niin kauan kun asuntosijoitukset ovat tuotollisia, eli tuottavat enemmän kuin maksavat, ovat ne oiva tapa kerätä tuottoa esimerkiksi eläkeikään tai mahdolli-seen taloudelliseen riippumattomuuteen.
Keywords: tuotto; sijoitustoiminta; asunnot; sijoitusrahastot; korko; kannattavuus; vuokra-asunnot; asuntosijoittaminen; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|; Johtaminen