En juridisk text och dess popularisering - Kastemaa, Veera (My University, 2002)
Tutkielmassani olen tarkastellut Lars Erik Taxellin kirjoittamaa oikeustieteellistä tekstiä ja vastaavaa hänen itsensä kirjoittamaa kansantajuisempaa, popularisoitua versiota. Tarkoitukseni on ollut tutkia, miten tekstit eroavat toisistaan. Olen tutkinut virkkeiden ja lauseiden pituuksia, virkerakennetta ja pitkiä sanoja sekä mitannut tekstien luettavuutta kahden eri mittarin avulla. Olen myös tutkinut verbaalisubstantiivien esiintymistä, viittauksia lähdekirjallisuuteen ja käsitteen 'rätt' määrittelyä molemmissa teoksissa. Tutkimukseni osoittaa, että tutkimani tieteellinen ja populaaritieteellinen teksti ovat hyvin lähellä toisiaan ainakin kielen mekaniikan kannalta katsottuna. Virkkeiden ja lauseiden pituudessa ei ole merkittäviä eroja, ei myöskään virkerakenteessa. Pitkien sanojen osuus on lähes sama molemmissa teksteissä, eivätkä käyttämäni mittarit osoita tekstien luettavuudessa eroja. Ainoat selkeät erot tulevat ilmi joidenkin verbaalisubstantiivien esiintymisessä, lähdeviittauksissa ja käsitteen määrittelyssä. Populaaritieteellisestä tekstistä puuttuvat lähdeviittaukset kokonaan ja käsitteen määrittely jää vajaammaksi kuin tieteellisessä tekstissä. Vaikka erot tutkimieni tekstien välillä jäävät vähäisiksi, tutkimus osoittaa silti joitain mielenkiintoisia tuloksia. Virkkeiden keskimääräinen pituus on huomattavan lyhyt verrattuna saman alan muihin teksteihin. Virkerakenne on myös yksinkertaisempi kuin muissa oikeustieteellisissä teksteissä. Siitä kertoo se, että noin puolet kaikista virkkeistä ovat päälauseita.
Keywords: juridikens språk; popularisering; meningslängd; meningsstruktur; läsbarhet; verbalsubstantiv; hänvisningar; definitioner; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|