Yhdysvaltojen makroekonomisten uutisten vaikutus indeksioptioiden implisiittiseen volatiliteettiin - Janne, Miettinen (My University, 2010)
Tässä pro gradu -tutkielmassa etsitään yhteyttä eri makrotaloudellisten uutisten ja optiomarkkinoiden volatiliteettireaktion välillä. Yhteyden selvittämiseksi aineisto koostuu S&P 500- ja Nasdaq 100 -osakeindeksioptioiden implisiittisestä volatiliteetista ja seuraavista makrotaloudellisista raporteista: ISM tuotanto, työllisyysraportti, tuottajahintaindeksi, vähittäismyynti, kuluttajahintaindeksi ja bruttokansantuote. Lisäksi tutkimukseen on otettu mukaan FOMC:n julkaisemat päätökset. Markkinareaktiota makrouutisten julkaisuun tutkitaan regressioanalyysillä. Empiiriset tulokset kertovat Yhdysvaltojen makrouutisten aiheuttavan merkittävän laskun implisiittiseen volatiliteettiin niiden julkistuspäivänä. Tuloksissa havaittiin myös implisiittisen volatiliteetin kasvavan ennen uutisen julkistamispäivää ja molemmat tulokset ovat yhteneväisiä aikaisemman tutkimuksen kanssa. Lisäksi tutkimuksessa testattiin, voiko makrouutisen vaikuttaa implisiittiseen volatiliteettiin eri tavoin, jos kohde-etuudet ovat erilaisia. Tulokset todistivat, etteivät eri osakeindekseihin perustuvien indeksioptioiden implisiittiset volatiliteetit käyttäydy samalla tavoin. Kolmas tutkimuksen tavoite oli saada selville, onko implisiittinen volatiliteetti riippuvainen eri markkinasuhdanteesta. Tulokset viittaavat, että noususuhdanteella on vaikutus implisiittiseen volatiliteettiin, mutta laskusuhdanteessa vaikutus ei ole tilastollisesti merkitsevä. Viimeisenä otettiin kantaa, onko makrouutisten luonteella merkitystä markkinoiden reaktioon. Odotettua paremmat makrouutiset laskivat markkinoiden implisiittistä volatiliteettia ja vastaavasti odotettua huonommat uutiset nostivat sitä. Tulokset ovat yhteneväisiä aikaisempien tutkimusten kanssa.
Keywords: makrouutiset; indeksioptiot; implisiittinen volatiliteetti; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|