”Lohisota” Lapin Kansassa - aiheet ja kielelliset valinnat - Kivijärvi, Sini (My University, 2003)
Tutkielmassani tarkastelen, miten Lapin Kansan toimittajat kuvaavat kielenkäytöllään vuoden 1997 lohenkalastuksen kiistaa lehtijutuissaan. Tutkin lehtijuttujen juttutyyppejä, kiistan aiheita, niissä ilmeneviä osapuolia ja sitä, ketkä saavat äänensä kuuluviin lehtijutuissa. Tutkin kiistan osapuolten nimeämistä ja rooleja sekä kielikuvia. Pyrin selvittämään, millaisia asenteita ja arvoja lehtijutut ilmentävät lohenkalastuksen kiistasta ja miten ne ilmenevät teksteissä. Selvitän myös lehtijuttujen objektiivisuutta ja lehden roolia kiistassa. Tarkastelun kohteena ovat vuoden 1997 lohenkalastuken kiistaa kuvaavat lehtijutut. Tutkimusmenetelmänä on diskurssianalyysi ja sisällön erittely. Tutkimus osoitti, että Lapin Kansan lehtijutuista ilmenevät asenteet ovat viranomaisia sekä avomeri- ja rannikkokalastajia, varsinkin ahvenanmaalaisia, kohtaan kielteisiä. Asenteet ovat myönteisiä joki- ja virkistyskalastajia kohtaan. Ilmenneitä arvoja ovat lappilaisten etu ja lohen suojelu. Journalismin objektiivisuusvaatimus toteutuu siten, että jutut ovat todenmukaisia ja käsittelevät olennaisia asioita. Sen sijaan lehtijutut eivät ole puolueettomia tai tasapuolisia. Lapin Kansan rooli on Lapin asioiden esittely, paljastaa Lapissa ilmenevät epäkohdat, esitellä epäkohtien ratkaisumallit, vallankäyttäjien valvonta, yhteisöllisyyden muodostaminen ja keskustelun ylläpito.
Keywords: lohenkalastuksen kiista; diskurssianalyysi; arvot ja asenteet; objektiivisuus; sanomalehden rooli; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|