Pienten ja keskisuurten huonekaluvalmistajien adaptaatioprosessit - Luokkanen, Karita (My University, 2002)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli muodostaa dynaamisia kuvauksia suomalaisten, pienten ja keskisuurten huonekaluvalmistajien adaptiivisista prosesseista sekä nostaa esiin alustavia kriteerejä adaptaatioprosessien luokittelemista varten. Tutkimuksessa tarkasteltiin ensin pk-yritysten ominaispiirteitä ja aikaisempaa tutkimusta yritysten adaptiivisesta käyttäytymisestä muuttuvassa ympäristössä sekä adaptaatiotutkimuksen piirissä tehtyjä luokitteluja. Keskeisiksi adaptiivisiksi elementeiksi osoittautuivat yrityksen tuote- ja markkina-aluevalinnat, tuotantoteknologia ja strategia. Lisäksi keskeiseksi adaptaatioluokitteluksi osoittautui Miles & Snow´n luoma typologia. Adaptaatioprosessien analysointi perustui 15 vuoden aikana kerättyyn huonekaluvalmistajien haastatteluaineistoon. Tutkimus toteutettiin läpikäymällä ensin 50 yrityksen aineisto, joista valittiin kymmenen yritystä casekuvauksia varten. Valinta perustui adaptaatioprosessien ja strategisen käyttäytymisen erilaisuuteen. Tutkimuksessa havaittiin, että huonekaluvalmistajien adaptaatioprosessit ovat moninaiset ja niiden luokittelemista varten tarvitaan Miles & snow`n luomaa typologiaa moniulotteisempi luokitteluväline. Tarkasteltujen huonekaluvalmistajien adaptaatioprosessit erosivat toisistaan sen suhteen, millaisiin toimiin ympäristön muutos yrityksissä johti. Niin ikään tutkimuksessa korostui se, että yritysten sopeutuminen ja kyky hallita muutosta ovat riippuvaisia niiden ydinosaamisalueista. Kyseisiä tekijöitä ehdotetaan myös alustaviksi luokittelukriteereiksi aihealueen jatkotutkimuksessa.
Keywords: huonekaluteollisuus; adaptaatio; luokittelu; fi=Markkinointi|en=Marketing|