Divestment on International Markets: An Analysis of Reasons and Strategies of Divestments on International Markets - Pusa, Ville (My University, 2025)
Coronaviruksen aiheuttamien toimitusketjujen ongelmien ja viivästyksien, sekä Venäjän 2022 aloittama laajamittainen hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on nostanut divestoinnin uutisiin viimevuosina. Divestointi on strategisen yritysjohtamisen yksi työkalu, jolla voidaan uudelleen sijoittaa yrityksen resursseja, lopettaa kannattamattomia yksikköjä tai esimerkiksi supistaa yrityksen toimintaa pienemmälle yrityksen ydinosaamiselle. Divestointi on kuitenkin usein vielä ajateltu epäonnistuneen liiketoiminnan tuloksena, eikä osana tarkoituksen mukaista strategiaa. Tämän analysiin tarkoitus on tutkia divestointia osana strategista yrityskehittämistä. Divestoinnissa voidaan tunnistaa viisi eri koulukuntaa joiden perusteella divestointi-päätöksiä voidaan analysoida, selittää ja tutkia. Tieteellisissä tutkimuksissa ei kuitenkaan olla vielä yhdistetty teoreettista ja käytännöllistä divestointia ja pysyy laajalti tutkimattomana strategisena työkaluna. Tässä analyysissa tutkitaan yhdistäviä syitä ja strategioita divestoineille kansainvälisillä markkinoilla. Analyysin tuloksena voidaan todeta, että yksittäisiä syitä divestoinneille ei voida tunnistaa, vaan ovat kokoelma monesta eri syystä joita tässä analyysissa tunnistettiin. Strategiat divestoinneille tunnistettiin asteittaiseksi tai välittömiksi. Yhdistäviä tekijöitä ei pienen otannan takia pystytä tunnistamaan, mutta välittömissä strategioissa on tunnistettavissa taloudellista painetta päätöksen taustalla. Analyysissa käytettiin systemaattista kirjallisuuskatsausta divestoinnin tieteellisestä tutkimuksissa. Tämän analyysin päätelmä korostaa teoreettisen ja käytännöllisen tutkimuksen puutetta divestoinnin alalla ja ehdottaa tulevien tutkimusten keskittyvän teorian ja käytännön yhdistämiseen, ja tutkimaan eri divestointi-päätöksiä ja niiden strategioita ja lopputuloksia yrityksien toiminnan kannalta.
Keywords: disinvestments; internationalisation; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|