The Silent Majority. Patterns in Turn Taking, Topic Control, and Rewards and Sanctions in the Setting of a Formal Meeting - Nystén, Petra (My University, 2008)
Makt och språk är starkt relaterade till varandra, men även i sammanhang där jämlikhet är ett gemensamt intresse och mål finns risken att man förblindas. Syftet med denna avhandling var att undersöka mönster i hur talturer fördelades under en diskussion vid en europeisk studentorganisations formella medlemsmöte samt huruvida och hur man kunde visa på samband mellan sagda mönster och de formella och informella maktrelationerna i organisationen. Forskningsfrågan nalkades genom att specifikt undersöka generella mönster i vem som talade, vilka teman togs upp samt vem som blev belönad eller bestraffad för sina talturer genom exempelvis applåder (belöning) eller genom att bli avbruten (bestraffning). Teorin som användes för att uppnå syftet baserade sig på en kombination av kritisk diskursanalys och organisationsteori. Betydelsen av kontexten sågs som centralt likaväl som sambandet mellan maktstrukturer och diskurs. Som material användes såväl officiella dokument som bandat videomaterial och forskarens deltagande, kompletterat med informella intervjuer för grundlig analys av informella strukturer. Studien visade att det fanns identifierbara mönster som delvis korrelerade med formella och informella strukturer. Speciellt tydligt var mönster som korrelerade starkt med region och till viss del med kön. Nord- och västeuropeiska medlemmar dominerade, medan medlemmar från Syd- och Östeuropa inte deltog nämnvärt. Ett av de tydligaste mönstren var icke-deltagande. Analysen visade därutöver att det fanns vissa mönster i deltagande och reaktioner kunde kopplas till de semi- och informella nätverk som identifierats. Resultaten tydde även på att t.ex. språkkunskaper och erfarenhet påverkar deltagande. Dock konstaterades att metoden borde tillämpas på ett större material för mer pålitliga resultat samt att metoden och teorin gärna kunde utvecklas och utökas med ytterligare diversifierade infallsvinklar.
Keywords: turn taking; power relations; patterns; participation; discourse