Etätyön johtamisen haasteet ja mahdollisuudet - Laakkonen, Mari (My University, 2020)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää etätyön johtamisen onnistumisen edel-lytyksiä systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla. Etätyö on yksi työn tekemisen muoto, jota yleisen määritelmän mukaan tehdään jossakin muussa paikassa kuin työn-antajan tiloissa ja josta on sovittu työnantajan kanssa. Tunnusomaista etätyölle on, että siinä hyödynnetään monipuolisesti teknologiaa itse työnteossa sekä siihen liittyvässä viestinnässä. Tutkimuksessa on tarkoitus keskittyä etätyön johtamisen haasteisiin ja mahdollisuuk-siin tarkastelemalla eri osapuolten näkemyksiä. Tutkimuskysymykseni ovat: 1. Miten etätyön johtamista on tutkittu? 2. Mitkä tekijät vaikuttavat etätyön johtamisessa on-nistumiseen? 3. Millä tavalla organisaatio voi tukea etätyön johtamista? Tutkimuksen aineistona on käytetty etätyön johtamista koskevaa kansainvälistä tutki-musta. Aineisto kerättiin elektronisista tietokannoista käyttämällä systemaattisen kir-jallisuuskatsauksen menetelmää. Aineisto sisältää 13 artikkelia, joista 12 artikkelia käsittelee lähijohtamista ja joista nousi esille seitsemän eri teemaa: joustavuus, sitou-tuneisuus, itsensä johtaminen, ympäristön tuomat haasteet, viestintä, johtamiskulttuuri ja luottamus. Lisäksi seitsemässä tutkimuksessa käsiteltiin organisaation tuen merki-tystä etätyön johtamiselle. Aineiston analyysissa käytetiin sisällönanalyysia. Tutkimuksen tulosten mukaan lähijohtaja voi parantaa etätyön onnistumisen mahdolli-suuksia vaikuttamalla työntekijän joustavuuteen, sitoutuneisuuteen ja itsensä johtami-seen sekä ympäristön haasteisiin. Viestintävälineiden monipuolinen käyttö auttaa etä-työntekijöitä parantamaan vuorovaikutusta lähijohtajan sekä muiden työntekijöiden kesken. Johtamiskulttuurilla on vaikutusta etätyön johtamisessa ja etätyön tekemisessä onnistumiseen. Organisaatiotasolla etätyön johtamista voi tukea toteuttamalla etätyön perehdytysohjelmia sekä kouluttamalla lähijohtajia. Luottamus lisää työn tehokkuutta ja työviihtyvyyttä.
Keywords: etätyö; johtaminen; johtajuus; joustotyö; esimiestyö; organisaatiot; työn organisointi; itsensä johtaminen; työelämä; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|