IKÄIHMISEN ÄÄNI ”Deliberatiivisen demokratian hyödyntäminen kunnan ikäpoliittisessa strategiatyössä” - Raukola, Maarit (My University, 2013)
Kuntalain (27§) mukaan valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palveluiden käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Perinteistä edustukseen perustuvaa demokratiaa on pyritty laajentamaan viime aikoina esimerkiksi deliberatiivisen eli harkitsevan demokratian kokeiluilla, joissa tavalliset kansalaiset voivat osallistua tiettyjen sääntöjen mukaan organisoituihin julkisiin keskusteluihin. Edustuksellisessa demokratiassa vaikutetaan äänestämällä, kun taas tasavertaisen deliberatiivisen demokratiateorian keskeinen idea on, että erilaiset poliittiset mielipiteet ja yksilöiden mieltymykset muokkautuvat harkitsevassa, pohtivassa ja dialogisessa vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Säkylän kunnassa laadittiin uutta ikäpoliittista strategiaa vuosille 2013–2020. Kunnan virkamiehet ja päättäjät haluavat tehdä kuntalaistensa kanssa tiiviimpää yhteistyötä ja antaa heille aitoja mahdollisuuksia keskustella ja punnita omia mielipiteitään yhdessä muiden kuntalaisten kanssa itseään koskevissa asioissa. Kunnan ikäihmisten osallistamisen malliksi valittiin kansalaisraati, joka oli kunnan ensimmäinen deliberatiiviseen demokratiamalliin perustuva raati. Ideana oli tehdä yhteistyötä niiden kuntalaisten kanssa, joita päätökset ikäpoliittisesta strategiasta koskevat. Kansalaisraatiin sai ilmoittautua kuka tahansa vähintään 65-vuotias säkyläläinen. Ilmoittautuneista valittiin 16 hengen raati, joka edusti säkyläläisiä ikäihmisiä. Raati kokoontui neljänä perättäisenä päivänä syyskuussa 2012 ja kahtena ensimmäisenä päivänä raati kuuli asiantuntijoita etukäteen pohdittaviksi valituista neljästä strategisesta teemasta. Kolmantena raatipäivänä käytiin fasilitaattorien ohjaamat ryhmäkeskustelut eri ryhmäkokoonpanoilla ja alettiin työstää raadin lopuksi julkaistavaa julkilausumaa. Neljäntenä päivänä raatilaiset allekirjoittivat yhteisesti laatimansa julkilausuman ja julkilausuma annettiin tiedotus- ja lehdistötilaisuudessa kunnanjohtajalle, perusturvajohtajalle sekä perusturvalautakunnan puheenjohtajalle. Julkilausumaa käytettiin apuna Säkylän kunnan vanhuspoliittisen strategian laadinnassa. Lisäksi perusturvalautakunta antoi julkilausuman toimenpide-ehdotuksille oman vastineen. Pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tarkastella deliberatiivisen demokratian toteutumista kansalaisraadissa laadullisen tutkimuksen keinoin, Säkylän ikäihmisten kansalaisraadille laaditun ennakkomateriaalin, raadin aikaisten asiantuntijakuulemisten ja pienryhmäkeskustelujen avulla. Lisäksi tarkastellaan, miten raadissa laaditut toimenpide-ehdotukset, suositukset ja tavoitteet julkilausuman osalta otettiin huomioon kunnan perusturvalautakunnan laatimassa vastineessa. Kansalaisraati oli ikääntyville kuntalaisille merkittävä uusi vaikuttamisen mahdollisuuden paikka ja raati tarjosi Säkylän kunnan viranhaltijoille sekä poliittisille päättäjille arvokasta tietoa kunnan ikäihmisten toiveista ja ajatuksista. Raati on kutsuttu vuoden kulututtua seurantatilaisuuteen, jossa käydään läpi raadin ehdottamat toimenpide-ehdotukset sekä kunnan tekemät toimenpiteet ehdotusten toteuttamiseksi.
Keywords: Demokratia; deliberaatio; kansalaisraati; ikäihmiset; ikäpolitiikka; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede : hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma|