Asiantuntijuutta ja johtajuutta yhdistävät tekijät yrittäjyydessä - Härkönen, Kirsti (My University, 2009)
Tutkimuksessa tarkastellaan asiantuntijuutta ja johtajuutta yhdistäviä tekijöitä yrittäjyydessä niin teoreettisesti kuin empiirisesti. Tutkimuksen tavoitteena on mallintaa edellä mainittua yhteyttä tarkastelemalla yrittäjän henkilössä ja toiminnassa ilmeneviä persoonallisuuden ja älykkyyden piirteitä valitun viitekehyksen avulla. Onko jokin tekijä, joka ensisijaisesti ja yhteisesti ilmenee sekä johtajuudessa että asiantuntijuudessa, ja jonka voidaan katsoa olennaisesti edistävän yrittäjyyttä? Helpottaako se asiantuntijuuden ja johtajuuden yhteensovittamista yrittäjyydessä? Tutkimuksen lähtökohtana on yrittäjyys, johon perehdytään nimenomaan sen kaksijakoisuuden, asiantuntijuuden ja johtajuuden näkökulmasta. Sekä asian-tuntijuuden että johtajuuden erityispiirteitä tarkastellaan monivaiheisesti. Piirteitä ja tekijöitä analysoidaan valitun viitekehyksen kautta; affektiiviset, konatiiviset ja kognitiiviset rakenteet antavat tarkastelulle aiheeseen liittyvän rajauksen. Tutkimuksen lähestymistapa on kvalitatiivinen tutkimus ja aihetta tarkastellaan fenomenologisen tieteenfilosofian kautta. Teoria-analyysin perusteella voidaan esittää, että asiantuntijuudessa affektiivisen alueen piirteitä löytyy eniten, kun taas kognitiivisen alueen tekijöitä on vähiten. Affektiivisen ja konatiivisen alueen tekijät muodostavat perustan asiantuntijuuden erityisyydelle, jossa tunne- ja tahtoperäiset piirteet ohjaavat itsenäistä, riippumatonta ja vastuullista toimintaa. Johtajuuden piirteet löytyvät kognitiiviselta ja konatiiviselta alueelta, jossa sosiaalisuus sekä tiedon ja osaamisen siirtäminen, vuorovaikutus ja päätöksenteko nousevat esille. Tärkeimmiksi yhteisiksi tekijöiksi nousee yrittäjän henkiseen kasvuun liittyviä piirteitä. Tärkeimpinä asiantuntijuutta ja johtajuutta yhdistävinä tekijöinä yrittäjyydessä korostuvat yrittäjän rohkeus ja tunneäly. Empiirinen tutkimus toteutetaan haastatteluaineiston avulla. Empiirisen aineiston analyysissä korostuvat erityisesti rohkeus ja tunneäly sekä hiukan vähemmän voimavarat ja itsensä johtaminen. Rohkeus korostuu uskalluksena toimia, olla avoin, innostua, luottaa ja ymmärtää. Rohkeus perustuu arvoille ja asenteelle, se herättää luovuuden ja ”pistää toimimaan”. Tunneäly ohjaa toiminnan laatua ajatuksista tekoihin siirryttäessä. Se on tunnetietoa, järjen ja tunteen yhteistyötä, joustavuutta.
Keywords: Yrittäjä; yrittäjyys; asiantuntijuus; johtajuus; rohkeus; tunneäly; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|