iPhone osana kokemuksia? : Mediankäyttäjät Applen brändin imagon rakentajina - Jesse, Niemelä; Sofja, Kurina (My University, 2026)
Sosiaalinen media tarjoaa alustan, jossa brändien imagot rakentuvat mediankäyttäjien tuottaman sisällön kautta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten mediankäyttäjät osallistuvat Applen brändin imagon rakentamiseen Instagramissa Shot on iPhone –kampanjassa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millä tavoin käyttäjien tuottamat kuvat, kuvatekstit ja tunnisteet julkaisuissa rakentavat Applen brändin imagoa visuaalisen kulttuurin kontekstissa. Tutkimuksen huomio kohdistuu käyttäjien luomaan sisältöön ja siihen, miten toistuvat visuaaliset ja kielelliset elementit luovat ja ylläpitävät brändiin liitettyjä mielikuvia. Aineistona käytetään 70 #shotoniphone ja #shotoniphone17pro -tunnisteilla julkaistua Instagram-julkaisua. Aineistoa analysoidaan multimodaalisen diskurssianalyysin avulla, jossa tarkastellaan kuvien, tekstien ja tunnisteiden yhteistoiminnan muodostamia diskursseja osana Instagramin visuaalista ilmaisukulttuuria. Tulokset osoittavat, että Shot on iPhone -kampanjassa Applen brändin imago ei rakennu yksittäisten julkaisujen varaan, vaan toistuvien diskurssien muodostamaan merkityskehykseen, jossa iPhone esitetään sekä teknologisesti kehittyneenä että käyttäjän arkeen ja muistoihin kiinnittyvänä laitteena.
Keywords: brändit; diskurssianalyysi; imago; Instagram; multimodaalisuus; visuaalinen kulttuuri; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|