”Keskityn, kun kaikki toimii." Malli käytettävyyden ja virtauskokemuksen yhteyksistä - Passiniemi, Johanna (My University, 2006)
Tutkimuksen tavoitteena oli luoda malli sovelluksen käytettävyyden ja käyttäjän virtauskokemuksen eli uppoutumisen tunteen yhteyksistä. Käytettävyyden osatekijät jaettiin käyttöliittymän ulkoasuun, virhetilanteiden hallintaan sekä järjestelmän hallintaan liittyviin sääntöihin. Virtauskokemuksen muodostavat elementit puolestaan jaoteltiin kuuluvaksi virtauskokemuksen alkuvaiheeseen, keskivaiheeseen ja loppuvaiheeseen. Teoreettisen viitekehyksen pohjalta muodostettiin malli käytettävyyden ja virtauskokemuksen yhteyksistä. Mallia testattiin ja täydennettiin sisustussuunnittelusovelluksen käyttäjille tehdyn kyselyn avulla. Verkossa käytettävä Tila, Koti & Kaluste -sovellus on kolmiulotteinen työkalu tilan sisustuksen suunnitteluun. Sovellus on käytettävissä Sisustus.com-sivustolla, jossa julkaistiin linkki tutkimuksen kyselylomakkeeseen. Kyselylomakkeen avulla saatiin tietoa 18 käyttäjän mielipiteistä sovelluksen käytettävyydestä sekä heidän omista virtauskokemuksistaan. Vastauksia tarkasteltiin ensin erikseen sekä käytettävyyden että virtauskokemuksen kannalta. Sovelluksen käytettävyyden heikkouksiksi osoittautuivat toimintojen hitaus, tekniset ongelmat sekä ulkoasun sekavuus. Suunnittelusovelluksella havaittiin olevan hyvät mahdollisuudet synnyttää käyttäjässä virtauskokemus. Käyttäjien vastaukset osoittivat, että teoreettinen malli käytettävyyden ja virtauskokemuksen yhteyksistä vaatii hieman muokkaamista. Päädyttiin malliin, jossa käyttöliittymän yhtenäisyydellä, muistettavuudella ja kiinnostavuudella on vaikutusta käyttäjän keskittymiseen. Helppo virhetilanteiden hallinta puolestaan synnyttää käyttäjässä pärjäämisen tunteen. Pärjäämisen tunne vaikuttaa käyttäjän kykyjen ja häntä kohtaavien haasteiden tasapainoon. Mallissa esitetään, että sovelluksen kokonaisvaltainen hallinta antaa käyttäjälle onnistumisen tunteen. Onnistumisen tunne ja selkeä tavoite toiminnassa parantavat käyttäjän keskittymiskykyä. Haasteiden ja kykyjen ollessa tasapainossa käyttäjä tuntee hallitsevansa sovellusta, aikakäsitys katoaa ja virtauskokemus syntyy. Näin ollen malli kuvaa sitä, miten sovelluksen käytettävyysominaisuudet vaikuttavat käyttäjän virtauskokemuksen syntymiseen. Malli on hyödyllinen käyttöliittymäsuunnittelussa, sillä sen avulla voidaan suunnitella virtauskokemuksen synnyttäviä käyttöliittymiä.
Keywords: käytettävyys; virtauskokemus; sisustussuunnittelusovellus; sisustaminen; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|