Öljymarkkinoilla ja Euroopan osakemarkkinoilla esiintyvän epävarmuuden vaikutus päästöoikeuden hinnan volatiliteettiin - Linnala, Liisa-Maria (My University, 2020)
Päästökaupan tarkoituksena on asettaa hiilelle hinta, jotta kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuvat, negatiiviset ulkoisvaikutukset – kuten ilmaston lämpeneminen – saadaan sisällytettyä markkinoille. Euroopan unionin päästökauppajärjestelmä, joka tunnetaan ilmastonmuutoksen torjumisen kulmakivenä, on ensimmäinen ja tällä hetkellä maailman laajin toiminnassa oleva päästökauppajärjestelmä. EU ETS -järjestelmän ongelmana on kuitenkin ollut pitkään päästöoikeuksien ylitarjonnasta johtunut hiilen alhainen hinta ja sen voimakas vaihtelu, mikä on vaikuttanut negatiivisesti EU:n päästökaupan tehokkuuteen. Päästömarkkinoiden volatiliteetin taustalla olevia tekijöitä on tutkittu suhteellisen vähän. Aikaisemmat tutkimukset ovat keskittyneet erityisesti päästöoikeuden hintaan vaikuttaviin tekijöihin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarjota tietoa siitä, vaikuttaako öljymarkkinoilla ja Euroopan osakemarkkinoilla esiintyvä epävarmuus päästöoikeuden hinnan volatiliteettiin, eli heijastuuko makrotaloudellinen epävarmuus päästömarkkinoille. ARCH- ja GARCH-malleja käytetään laajasti volatiliteetin mallintamisessa. Tässä tutkielmassa öljymarkkinoilla ja Euroopan osakemarkkinoilla esiintvvän epävarmuuden vaikutusta päästöoikeuden hinnan volatiliteettiin arvioidaan empiirisesti GARCH(1,1)-mallilla. GARCH-malleilla voidaan tutkia volatiliteettia, vaikka satunnaismuuttujat olisivat heteroskedastisia, ja kyseiset mallit kykenevät ottamaan huomioon myös omaisuuserille tyypilliset tilastotieteelliset ominaisuudet, kuten jakauman huipukkuuden, volatiliteetin klusteroinnin sekä vipuvaikutuksen. Öljymarkkinoiden epävarmuuden indikaattorina käytetään raakaöljyn implisiittistä volatiliteetti-indeksiä OVX ja Euroopan osakemarkkinoilla esiintyvän epävarmuuden indikaattorina puolestaan implisiittisen volatiliteetin indeksiä VSTOXX. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että öljy- ja Euroopan osakemarkkinoilla esiintyvä epävarmuus vaikuttaa päästöoikeuden hinnan volatiliteettiin. Näin ollen makrotaloudellinen epävarmuus heijastuu päästömarkkinoille sekä öljy- että osakemarkkinoiden kautta. Tutkimuksessa havaitaan lisäksi, että öljymarkkinoilla esiintyvän epävarmuuden vaikutus päästöoikeuden hinnan volatiliteettiin on positiivista eli öljymarkkinoiden epävarmuuden kasvaessa myös päästöoikeuden hinnan volatiliteetti kasvaa. Sitä vastoin tulokset osoittavat, että Euroopan osakemarkkinoilla vallitsevan epävarmuuden ja päästöoikeuden hinnan volatiliteetin välillä vallitsee negatiivinen riippuvuus: kun epävarmuus kasvaa Euroopan osakemarkkinoilla, päästöoikeuden hinnan volatiliteetti heikkenee. Päästöoikeuden hinnan vaihtelun taustalla olevien tekijöiden tunnistaminen auttaa tehostamaan päästökaupan ohjausvaikutusta, kun tiedetään, miten volatiliteettia voidaan vähentää. Ohjauskeinon tehokkuuden lisääminen auttaa puolestaan vähentämään päästövähennyksistä aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Volatiliteetin taustalla olevien tekijöiden tunnistaminen auttaa myös yrityksiä ja sijoittajia suojautumaan hinnanvaihtelulta.
Keywords: päästökauppa; volatiliteetti; implisiittinen volatiliteetti; EU ETS; markkinaepävarmuus; GARCH; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|