Ympäristövastuullisuusviestintä osana kattorakennusalan pk-yritysten liiketoimintastrategiaa - Alajoki, Joonatan (My University, 2026)
Tutkimuksessa tarkastellaan, miten kattorakennusalan pk-yritykset viestivät ympäristövastuullisuudestaan ja mitä tämä viestintä kertoo yritysten strategisesta vastuullisuudesta. Kattorakentaminen on rakennusalan osa-alue, jossa ympäristövaikutukset voivat olla merkittäviä, mutta pk-yritysten vastuullisuusviestintä ja raportointikäytännöt ovat usein vähemmän vakiintuneita kuin suurilla toimijoilla. Tutkimuksen tavoitteena on rakentaateoreettinen viitekehys ympäristövastuullisuudesta ja vastuullisuusviestinnästä rakennusalan kontekstissa sekä analysoida kolmen case-yrityksen vastuullisuusviestintää. Lisäksi tavoitteena on tarkastella, mitä yritysten viestintä paljastaa niiden strategisen vastuullisuuden lähestymistavoista. Tutkimus nojaa erityisesti strategisen vastuullisuuden sekä vastuullisuusviestinnän teoreettisiin näkökulmiin, kuten riskienhallintaan, kustannustehokkuuteen, erottautumiseen sekä sidosryhmälähtöiseen viestintään. Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena. Aineisto koostuu kolmen suomalaisen kattorakennusalan pk-yrityksen julkisesta viestinnästä, kuten verkkosivuista ja sosiaalisesta mediasta. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla keskittyen siihen, miten ympäristövastuullisuus ilmenee viestinnässä, millaisia viestinnällisiä muotoja yritykset käyttävät ja millaisia käytännön vastuullisuustoimia tuodaan esiin. Tulokset osoittavat, että yritysten vastuullisuusviestintä vaihtelee merkittävästi sekä näkyvyydeltään että systemaattisuudeltaan. Yksi yrityksistä viestii vastuullisuudestaan eksplisiittisesti, hyödyntää mittareita ja raportointia sekä tuo vastuullisuuden näkyvästi esiin osana strategiaansa. Kahdessa muussa yrityksessä vastuullisuus ilmenee pääasiassa implisiittisesti osana toimintatapoja, palvelukuvauksia ja arvoja, eikä sitä esitetä systemaattisena viestinnällisenä kokonaisuutena. Ympäristövastuullisuus kytkeytyy erityisesti laatuun, elinkaariajatteluun ja resurssitehokkuuteen, mutta sen mittaaminen ja raportointi jäävät pääosin rajallisiksi. Johtopäätöksissä todetaan, että yritysten vastuullisuusviestintä heijastaa niiden strategisen vastuullisuuden tasoa. Eksplisiittinen ja systemaattinen viestintä viittaa vastuullisuuden integroitumiseen osaksi liiketoimintastrategiaa, kun taas implisiittinen viestintä liittyy enemmän operatiiviseen ja käytäntölähtöiseen lähestymistapaan. Tutkimus osoittaa, että vaikka pk-yritykset toteuttavat vastuullisuutta käytännön tasolla, sen viestinnällinen ja strateginen hyödyntäminen vaihtelee. Vastuullisuusviestinnän kehittäminen tarjoaa pk-yrityksille mahdollisuuksia vahvistaa sidosryhmäsuhteita ja rakentaa kilpailuetua, erityisesti tilanteessa, jossa vastuullisuusvaatimukset kasvavat myös toimitusketjuissa.
Keywords: yritykset; viestintä; vastuullisuus; yritysvastuu; liiketoiminta; pienet ja keskisuuret yritykset; kestävä kehitys; ympäristövastuu; yhteiskuntavastuu; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|