Päätösteorian soveltaminen yrityksen jatkuvuussuunnitelman kehittämisessä; Case-yrityksen jatkuvuussuunnitelman päivittäminen - Vuosjoki, Ella (My University, 2023)
Yritykset toimivat alati muuttuvassa ympäristössä ja yrityksen jatkuvuus on tärkeä pystyä turvaamaan. Monet yritykset ovat alkaneet toteuttamaan riskienhallintaa turvatakseen liiketoiminnan jatkuvuuden, mitä kutsutaan yleisemmin jatkuvuudenhallinnaksi. Toimiva jatkuvuudenhallinta ei ole kertaluontoinen projekti, vaan prosessi, joka pitää sisällään jatkuvaa riskientunnistusta sekä suunnitelmien tekemistä erilaisten tilanteiden varalle. Tänä päivänä jatkuvuudenhallinnan yksi tärkeimpiä osia on jatkuvuussuunnitelma, jonka tarkoitus on pienentää riskien todennäköisyyttä kuin myös minimoimaan ei-toivottujen tapahtumien negatiiviset vaikutukset normaalioloissa sekä normaaliolojen häiriötilanteissa. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, miten päätösteoriaa voidaan hyödyntää yrityksen jatkuvuussuunnitelman kehittämisessä. Tutkielmassa päivitetään case-yrityksen jatkuvuussuunnitelma päätösteorian pohjalta rakennetun kolmivaiheisen päätöksentekoprosessin mukaisesti. Kyseisen teorian mukainen prosessi poikkeaa hieman siitä, miten normaalisti jatkuvuussuunnitelmia rakennetaan. Päätösteoria ottaa huomioon päätöksentekijän kyvyt ja rajoitteet sekä esimerkiksi rajoitetun rationaalisuuden. Päätösteorian pohjalta rakennettu jatkuvuussuunnitelma laajentaa päätöksentekoprosessin näkökulmaa. Se ottaa huomioon erilaiset olosuhdemuuttujat ja painottaa ongelman määrittämistä, joka jatkuvuussuunnittelussa on riskientunnistusprosessi. Kolmivaiheinen päätöksentekoprosessi ottaa huomioon myös sen, että tapahtumien todennäköisyys ei ole aina määritettävissä. Tämä mahdollisti sen, että prosessia pystyttiin soveltamaan jatkuvuussuunnitelman tekoon.
Keywords: päätösteoria; riskienhallinta; riskianalyysi; päätösanalyysi; jatkuvuus; ISO-standardit; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|