"Se on vanhanaikainen se asetelma, ettei talous kuuluisi taiteeseen. Kuvataiteilijan ja talouden suhteesta. - Heikkilä, Heini (My University, 2008)
Tämä tutkimus käsittelee kuvataiteen ja markkinatalouden mutkikasta suhdetta. Tutkimuksessa on selvitetty, mitä edellytyksiä yritysten ja kuvataiteilijoiden yhteistyölle on ja millä edellytyksillä taiteilijat itse toimivat yrittäjinä. Tutkimuksessa on lisäksi selvitetty kuvataiteilijoiden suhdetta vallitsevaan markkinatalouteen ja taiteilijan taloudelliseen menestykseen. Uhkaako liika markkinatalouden vaikutus autenttista taidetta? Päätutkimusongelmina ovat taiteilijoiden ansaintamahdollisuudet, taiteilijan toimiminen yrittäjänä sekä taiteilijoiden yhteistoiminta talouselämän kanssa. Tutkimuksen teoriaosassa on perehdytty niihin keinoihin, joilla suomalaiset kuvataiteilijat elantonsa tienaavat. Teoriaosassa on lisäksi laajasti käsitelty taiteen sponsorointia sekä valtion taiderahoitusta ja kuvataiteilijoita osana kulttuuriteollisuutta. Kyseessä on laadullinen tutkimus. Empiriaosa on muodostettu teemahaastattelujen perusteella. Tutkimuksessa on haastateltu seitsemää päätoimista kuvataiteilijaa sekä yhtä taiteen parissa toimivaa asiantuntijaa. Tavoitteena on ollut saada eheä kokonaiskäsitys siitä, millainen on taiteilijoiden toimeentulo ja olisiko sitä mahdollista kehittää yksityisen rahoituksen turvin Teemahaastattelujen avulla todettiin, että taiteilijat ovat pääosin tyytyväisiä taiteen rahoitukseen. Taiteilijat olivat osin pettyneitä suomalaiseen galleriatoimintaan ja tarvitsisivat uusia toimijoita ja toimintamalleja taiteen myynnin kentälle. Erityisesti kaivattiin tahoja, jotka loisivat perustan taiteilijoiden ja yritysten yhteistyölle. Taiteen ja talouselämän yhteistyöhön haastateltavat suhtautuivat pääosin positiivisesti. Yhteistyön pitäisi kuitenkin toimia pääosin taiteilijan ehdoilla.
Keywords: taide; kulttuuriteollisuus; taiteilija yrittäjänä; taiteen sponsorointi; taidegalleriat; apurahat; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|