Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöprojektien kannattavuuslaskenta. Case Kumpulan reaalioptioiden hinnan laskeminen. - Nilsson, Leo (My University, 2003)
Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyössä toteuttamat projektit ovat yleisty-neet viime vuosina. Tutkielmani tavoitteena on osaltaan selvittää kannattavuus-laskennallisia seikkoja JYY-hankkeissa. Lisäksi määrittelen case-tapauksena olevaan kiinteistöinvestointiin liittyvien osto-optioiden arvon reaalioptioiden ollessa osa hankkeen kokonaiskannattavuutta. Tutkimuksessani kartoitan JYY-hankkeiden kannattavuuslaskennallista profii-lia. Lasken hankkeen arvon nettonykyarvolaskennalla ja hinnoittelen kaavail-lussa hankesopimuksessa olevat reaalioptiot. Hankkeeseen sisältyvän reaaliop-tion hinnoittelen bermudalaisena osto-optiona käyttäen binomipuumallia. Tut-kimuksessa on lisänä aikaisempiin tutkimuksiin käsitelty poistoja kiinteistösi-joituksessa osinkojen kaltaisina erinä. Tutkimusmateriaalina on Senaatti-kiinteistöt –nimisen valtiollisen kiinteistöyhteisön suunnittelema kiinteistöhanke Kumpulassa, Helsingissä. Tutkimusmateriaalin on toimittanut tutkimukseni toimeksiantaja, YIT Rakennus Oy. Tulokset osoittavat, että tutkimuskohteessa tilaajan itselleen varaamat optiot lisäsivät tutkimuskohteena olevan hankkeen laskennallista kannattavuutta sen tilaajalle tutkitulla reaalioption hinnoittelumenetelmällä.
Keywords: kannattavuuslaskenta; reaalioptiot; NPV-laskenta; julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhankkeet; yksityisrahoitus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|