Palveluliiketoiminnan tarpeet ja tulevaisuus valmistavan teollisuuden yrityksissä - Lahtinen, Ella (My University, 2012)
Palveluliiketoiminta on tällä hetkellä yleinen kehittämiskohde teollisuusyrityksissä. Asiakkaat vaativat parempaa laatua, kokonaisvaltaisempia ratkaisuja ja vastinetta rahalle. Tästä syystä palvelutoiminta valmistavan teollisuuden yrityksissä tulee kasvattamaan suosiotaan entisestään tulevaisuudessa. Yritysten on kehitettävä entistä innovatiivisempia keinoja palvelujen tuottamiseksi. Tämän tutkimuksen tarkoitus on perehtyä palvelutoiminnan lähtökohtiin ja kehittämiseen. Tutkimuksessa tarkastellaan eri palveluliiketoiminnan kehittämisen vaiheita ja pyritään selvittämään yritysten tarpeet palveluliiketoiminnan kehittämiseksi. Tässä tutkimuksessa tutkimusmenetelmänä toimii tapaustutkimus. Palvelutoiminta määräytyy hyvin pitkälti yrityksen omien tavoitteiden ja halujen sekä asiakkaan toiveiden ja tarpeiden tasapainosta. Tutkielmassa tarpeita on selvitetty kohdeyrityksessä suoritetun kyselyn avulla. Lisäksi tutkimusmenetelmänä on käytetty havainnointia, jota on suoritettu koko tutkimuksen tekemisen ajan kohdeyrityksessä. Tutkimuksen tuloksena voidaan havaita, että kohdeyrityksessä on saatavilla tarvittavat resurssit palvelutoiminnan kehittämiseksi. Kehitystyö voidaan aloittaa olemassa olevien palvelujen tuotteistamisella ja hinnoittelulla. Palvelutoiminnan kehittäminen vaatii kuitenkin lisää panostusta henkilöstöresursseihin, asiakashallintaan ja jälkimarkkinointiin. Tutkimustulokset kannustavat kehittämään yrityksen toimintaa ja jatkamaan palvelutoimintaan liittyvän tutkimuksen tekemistä yrityksessä.
Keywords: fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|