Tulosvaroituksen julkistamisvelvollisuus - Vaattovaara, Matti (My University, 2012)
Arvopaperimarkkinoilla arvopaperin arvo määritellään usein käyttämällä tulevaisuudesta kertyvien kassavirtojen nykyarvoa. Sijoittajat pyrkivät ennakoimaan yhtiöiden tulevaa tulosta, jotta he osaisivat arvioida yhtiötä sijoituskohteena. Sijoittajien odotukset yhtiön tuloskehityksestä ovat usein peräisin yhtiön julkaisemista tulosennusteista. Kuitenkin tuloskehityksessä tai taloudellisessa asemassa saattaa tapahtua muutos. Tutkielman tarkoituksena on tutkia, milloin tästä muutoksesta tulee informoida sijoittajaa. Yhtiön tulee informoida näistä muutoksista tulosvaroituksella. Tutkielmassa on tutkittu tulosvaroitusta talousoikeudellisena ilmiönä. Tutkielmassa on selvitetty, miten tulosvaroitusta säännellään osana arvopaperimarkkinoiden sääntelyä sekä mitkä seikat vaikuttavat tulosvaroituksen taustalla. Tavoitteena on ollut soveltaa lakien säännöksiä käytäntöön arvioitaessa tulosvaroituksen julkistamisvelvollisuutta. Tulosvaroituksen julkistamisvelvollisuuden arviointiin vaikuttavat useat osatekijät, jotka voidaan jakaa yleisiin tekijöihin ja tapauskohtaisiin tekijöihin. Yleiset tekijät tuli tiedostaa, jotta yhtiöllä olisi mahdollisuus arvioida oikein muutoksen olennaisuutta. Julkistamiskriteerit määritellään laissa ja muissa normeissa, mutta niiden soveltaminen vaati taloustieteellistä arviointia. Arvioinnissa tulee hyödyntää eri arvonmääritysmalleja.
Keywords: Tulosvaroitus; tiedonantovelvollisuus; tulevaisuudennäkymät; arvopaperimarkkinoiden sääntely; fi=Talousoikeus|en=Business Law|