Hallituksen diversiteetin vaikutus yhtiön riskitasoon : Tarkastelussa suomalaiset pörssiyritykset - Hamari, Olli (My University, 2026)
Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten hallituksen diversiteetti vaikuttaa yhtiön riskitasoon suomalaisissa pörssiyrityksissä. Diversiteetin demografisista tekijöistä tutkimus keskittyi hallitusjäsenten sukupuoleen ja ikään. Riskitasoa tarkasteltiin moniulotteisesti hyödyntäen liiketoiminta-, likviditeetti- ja luottoriskiä mittaavia tunnuslukuja (ROA-tunnusluku, velkaisuus ja Altmanin Z-score) sekä sijoittajan näkökulmaa edustavaa markkina-arvon volatiliteettia. Tutkimuksen teoreettinen perusta pohjautui useisiin teorioihin. Agenttiteorian mukaisesti hallituksen keskeinen rooli on valvoa johtoa ja rajoittaa liiallista riskinottoa, missä diversiteetin katsotaan tehostavan valvontakykyä. Resurssiperusteinen näkemys korosti hallituksen jäsenten tuomaa osaamista, verkostoja ja erilaisia näkökulmia päätöksentekoon. Lisäksi hyödynnettiin stewardship-teoriaa, jonka mukaan monipuolinen ikä- ja sukupuolijakauma tuo hallitukselle laajemman kirjon taitoja ja kokemusta. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena aineistotutkimuksena. Aineisto koostui 121:stä Helsingin pörssin (Nasdaq Helsinki) päälistalle listatusta yrityksestä vuosilta 2019–2024. Lopullinen otos sisälsi yhteensä 726 yritysvuosihavaintoa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin korrelaatioanalyysia sekä OLS-regressioanalyysia, joiden avulla selvitettiin diversiteettimuuttujien vaikutusta riskitunnuslukuihin muiden tekijöiden pysyessä vakioina. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että hallituksen diversiteetillä on yhteys yrityksen riskitasoon, mutta tilastolliset merkitsevyydet jäivät mataliksi. Hallituksen naisjäsenten korkeampi osuus oli yhteydessä matalampaan riskitasoon tietyillä mittareilla, mikä tuki aiempia havaintoja naisten riskiä karttavammasta ja valvontaa painottavasta roolista hallitustyöskentelyssä. Myös hallituksen korkeampi keski-ikä osoitti viitteitä vakaammasta taloudenhallinnasta ja matalammasta konkurssiriskistä. Tulokset tukevat hallinnointikoodien suosituksia hallitusten monimuotoisuuden edistämiseksi tasa-arvon ja tehokkaan riskienhallinnan näkökulmasta.
Keywords: monimuotoisuus; riskienhallinta; regressioanalyysi; omistajaohjaus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|