Euroopan ja USA:n makrotaloudellisten ilmoitusten vaikutus Saksan ja USA:n arvopaperimarkkinoihin - Mäkelä, Maarit (My University, 2005)
Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, vaikuttavatko euroalueen ja USA:n kuukausittain julkaistavat makrotaloudelliset ilmoitukset arvopaperimarkkinoihin Saksassa ja USA:ssa vuosina 1999-2004. Lisäksi tutkitaan molempien alueiden keskuspankkien rahapoliittisten kannanottojen merkitystä. Tutkimuksen lähtökohtana on sekä markkinareaktioiden että tulevaisuuden odotusten muutosten tutkiminen julkaisupäivänä. Markkinareaktioita mitataan historiallisen volatiliteetin ja tulevaisuuden odotusten muutoksia implisiittisen volatiliteetin päivittäisillä muutoksilla. USA:n makrotaloudellisiksi ilmoituksiksi on valittu aiemmissa tutkimuksissa merkittäviksi havaittuja ilmoituksia. Euroopasta on valittu vastaavat Eurostatin julkaisemat makroilmoitukset. Markkinareaktioita kuvaamaan on valittu DAX- ja S&P 500 -indeksien muutokset ilmoituspäivänä. Implisiittisen volatiliteetin aineisto on kerätty VDAX- ja VIX-optioindekseistä. Makrotaloudellisten ilmoitusten vaikutuksia mitataan regressioyhtälöillä, jossa jokaiselle ilmoitukselle on määritelty oma dummy-muuttuja. Tutkimuksen tulosten mukaan makrotaloudellisilla ilmoituksilla ei juurikaan ole vaikutusta osakkeiden hinnoitteluun USA:ssa. Saksassa sen sijaan ulkomaisilla ilmoituksilla näyttäisi olevan merkitystä sijoittajille. Implisiittiseen volatiliteettiin vaikuttavat varsinkin USA:n makrotaloudelliset ilmoitukset kummallakin alueella. Lisäksi Saksassa EKP:n kannanotoilla on epävarmuutta poistava vaikutus. Euroalueen julkaisut eivät merkittävästi ole vaikuttaneet sijoittajien näkemyksiin koko historiansa aikana.
Keywords: volatiliteetti; makrotaloustiede; riskit; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|