Kuluttajansuoja verkkokaupassa - Niemi, Katariina (My University, 2002)
Tutkimuksessa tarkastellaan kuluttajille suuntautuvaa verkkokauppaa ja kuluttajansuojan toteutumista verkkokaupassa. Pääpaino tutkimuksessa on sopimusoikeudellisilla seikoilla sekä eri maksutyyppien esittelyssä. Kuluttajien kannalta verkkokaupassa on viime vuosina tapahtunut huomattavia parannuksia, sillä lainsäädäntöä on uudistettu vastaamaan kansainvälistymisen ja tekniikan mukanaan tuomia vaatimuksia. Ongelmia liittyy kuitenkin edelleen erityisesti transnationaaliseen verkkokauppaan, jossa ostaja ja myyjä ovat eri maissa. Tutkimuksessa käsitellään lyhyesti lainvalintakysymystä ja toimivaltaisen tuomioistuimen määräytymistä. Verkkokaupan kehittymisen suurimpana haasteena pidetään kuluttajien luottamuksen saavuttamista. Useimmat kuluttajat kokevat erityisesti luottokorttinumeron tietoverkoissa riskialttiina. Tutkimuksen perusteella luottokorttimaksut Internetissä ovat nykyisin suojatussa yhteydessä kuluttajan kannalta yleensä ottaen turvallisia, vaikkakin väärinkäytöksiä toisinaan esiintyy. Tutkimuksessa tarkastellaan myös muita verkkokaupassa käytettäviä maksumuotoja.
Keywords: kuluttajansuoja; verkkokauppa; Internet; fi=Talousoikeus|en=Business Law|