Strategiasta menestykseen itseohjautuen : Monitapaustutkimus suorituksen johtamisesta itseohjautuvassa suurorganisaatiossa - Koivuniemi, Jaana (My University, 2024)
Itseohjautuvuus on yleistynyt työelämässä viime vuosikymmenen aikana. Erityisesti startup-yritykset ovat omaksuneet käyttöönsä matalahierarkkisen toimintatavan, jossa valta ja vastuu on jaettu koko työyhteisön kesken. Organisaation kasvaessa siihen muodostuu usein hierarkioita ja ohjausmekanismeja, jotka voivat heikentää itseohjautuvuutta ja organisaation joustavuutta. Tämä haaste voi johtaa startup-yritysten kasvuhaluttomuuteen. Mikäli itseohjautuva organisaatio haluaa kasvaa kannattavasti säilyttäen samalla itseohjautuvan organisaatiomallinsa, organisaatioon on rakennettava mekanismeja, joiden avulla yksilöt voivat varmistaa, että heidän työnsä ja tekemänsä päätökset edistävät koko organisaation tavoitteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten itseohjautuvat suurorganisaatiot tukevat työntekijöidensä tuloksellista ja itseohjautuvaa suoriutumista, joka kollektiivisesti toteutuessaan johtaa koko organisaation menestykseen sekä millaisilla toimintamalleilla ja käytänteillä tuloksellista ja itseohjautuvaa suoriutumista tuetaan. Itseohjautuvuus viittaa yksilöön, joka on kyvykäs toimimaan omaehtoisesti ilman ulkopuolista ohjausta ja kontrollia. Itseohjautuva organisaatio tarkoittaa puolestaan työyhteisöä, joka toimii kokonaisuudessaan itseohjautuvasti. Työyhteisössä on myös itseohjautuvuutta tukevia rakenteita, prosesseja ja käytänteitä. Tutkimuksen teoriaosuudessa tarkastellaan itseohjautuvuutta työelämän ilmiönä ja pureudutaan tarkemmin siihen, millaisilla organisaatiorakenteilla ja suorituksen johtamisen käytänteillä itseohjautuva organisaatio voi tukea tiimejään ja yksilöitään suoriutumaan työstään hyvin. Tutkimus perustuu monitapaustutkimuksen menetelmään, jonka aineisto koostuu haastatteluista ja julkisesti saatavilla olevasta dokumentaatiosta. Aineistoanalyysissä rakennetaan yksittäistapauksia vertailemalla teoreettinen malli, joka kuvaa suorituksen johtamista itseohjautuvassa suurorganisaatiossa. Tutkimuksessa laadittu teoreettinen malli muodostuu suorituksen johtamisen viitekehyksestä sekä itseohjautuvaa ja tuloksellista suorituksen johtamista tukevien käytänteiden ja toimintatapojen listasta, joka on laadittu käytännönläheiseksi tehtävälistaksi itseohjautuvan organisaation kehittäjälle. Tutkimustulokset osoittavat, että itseohjautuvien suurorganisaatioiden suorituksen johtaminen perustuu korkealaatuiseen esihenkilötyöhön, joka tuottaa lisäarvoa organisaatiolleen ja johdettavilleen suorituksen johtamisen syklisen prosessin vaiheissa, jotka ovat yhteisen suunnan eli strategian määrittely, tavoitteiden johtaminen, ohjaus ja palaute, oppiminen ja kehittyminen sekä muutoksiin mukautuminen. Itseohjautuvassa suurorganisaatiossa on oltava selkeät rakenteet erityisesti tavoitteiden johtamiseen, jotta voidaan varmistaa, että tiimit ja yksilöt edistävät organisaation yhteisiä tavoitteita. Itseohjautuvuus voi edistää organisaation menestystä, kun hierarkian ja rakenteellisten käytänteiden välillä on sopiva tasapaino.
Keywords: organisaatiot; johtaminen; itseohjautuvuus; johtajuus; henkilöstöjohtaminen; työyhteisöt; esihenkilötyö; työelämä; itsensä johtaminen; autonomia; suoritusjohtaminen; strategiatyö; yritykset; tiimit; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|