Ostolaskuprosessin sähköistäminen Mecanova Oy:ssä - Järvilä, Niina (My University, 2014)
Tämä tutkimus käsittelee ostolaskuprosessin sähköistämistä Mecanova Oy:ssä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kvalitatiivisen tapaustutkimuksen keinoin kuvata Mecanova Oy:n ostolas-kuprosessin nykytila sekä sen sähköistämisellä haluttu tavoitetila. Tutkimuksella haluttiin vastata kysymyksiin, mitä verkkolaskujen vastaanotto tulee pk-yritykseltä vaatimaan, min-kälaisia kustannussäästöjä sillä voidaan yksittäisen palveluntarjoajan tarjouksen perusteella saavuttaa, mitä hyötyjä ja mahdollisia haittoja siitä seuraa sekä miten muuten kuin verkko-laskuja vastaanottamalla ostolaskuprosessia voidaan Mecanovalla kehittää. Lisäksi tutki-muksessa pohditaan, mitä muita mahdollisia jatkossa toteuttavia kehityskohteita Mecanovan taloushallinnon prosesseissa on, mikä veisi Mecanovan taloushallintoa vielä tutkimuksen valmistumisen jälkeenkin yhä voimakkaammin kohti täysin sähköistä eli niin sanottua digi-taalista taloushallintoa. Tutkimus toteutettiin tutustumalla sähköiseen taloushallintoon, verkkolaskutukseen sekä liiketoimintaprosessien kehittämiseen liittyvään teoriaan sekä aiheesta tehtyihin tutkimuksiin ja tapaustutkimuksiin. Lisäksi tutkimusmenetelmänä käytettiin epämuodollisia haastatteluja niin Mecanovan työntekijöiden kuin verkkolaskuoperaattorin ja ohjelmistotoimittajan edus-tajien osalta. Tutkimuksen tulokset kättelevät aiemmista tapaustutkimuksista saatujen tulosten kanssa ja taloushallinnon kehitysprojekti noudatti pitkälti teoreettisen viitekehyksen luomaa mallia. Tutkimuksessa päästiin haluttuihin tavoitteisiin kaiken muun paitsi tilauksiin perustuvien ostolaskujen kohdistamisen osalta, mikä jäi vielä tutkimuksen päätyttyä odottamaan ohjel-mistotoimittajan ratkaisuja. Tutkimuksen perusteella voidaan suositella verkkolaskutukseen siirtymistä erityisesti ostolaskujen osalta kaikille pk-yrityksille, vaikkakin alkuinvestointi voi aluksi tuntua suurelta. Verkkolaskutus on nykyaikaa ja on vain ajan kysymys, milloin siitä tulee sääntö, eikä niinkään poikkeus.
Keywords: verkkolasku; sähköinen taloushallinto; liiketoimintaprosessien kehittäminen; sähköinen las-kutus; pienet ja keskisuuret yritykset; verkkolaskutusratkaisut; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|