Tarkastusvaliokunnan ominaisuuksien vaikutus tilintarkastuspalkkioihin suomalaisissa pörssiyhtiöissä - Nukari, Lotta (My University, 2016)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tarkastella onko tarkastusvaliokunnan ominaisuuksien ja yhtiön maksamien tilintarkastuspalkkioiden välillä positiivinen vai negatiivinen yhteys. Tutkimuksessa analysoitavia tarkastusvaliokunnan ominaisuuksia on yhteensä neljä. Nämä tarkastusvaliokunnan ominaisuudet ovat tarkastusvaliokunnan riippumattomuus, tapaamisaktiivisuus, naisjäsenten suhteellinen osuus sekä naisjäsenen toimiminen puheenjohtajana. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostaa erityisesti Corporate Governancea ja tarkastusvaliokuntaa tarkastelevien tutkimusten teoriat ja tutkimuksissa saadut empiiriset havainnot. Tutkimusaineisto koostuu Nasdaq OMX Helsinki Oy:ssä listattuihin yhtiöihin ajanjaksolla 2013–2014. Tutkimuksen lopullinen otos koostuu yhteensä 91 yrityshavainnosta. Tutkimus toteutetaan käyttäen menetelmänä usean muuttujan regressioanalyysia, jossa selitettävänä muuttujana on lakisääteisestä tilintarkastuksesta maksetut palkkiot ja selittävinä muuttujina tarkastusvaliokunnan ominaisuuksia kuvaavat muuttujat. Aineistoa tarkastellaan myös kuvailevien tunnuslukujen sekä korrelaatioanalyysin avulla. Tutkimustulosten perusteella Suomen pörssiyhtiöissä toimivien tarkastusvaliokuntien riippumattomuudella ja tapaamisaktiivisuudella ei ole tilastollisesti merkitsevää yhteyttä lakisääteisestä tilintarkastuksesta maksettuihin tilintarkastuspalkkioihin. Tulosten mukaan naisjäsenten suhteellisella osuudella on tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys tilintarkastuspalkkioihin. Naisen toimiessa tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana tulosten mukaan on negatiivinen yhteys tilintarkastuksesta maksettuihin palkkioihin. Lisäksi yritystekijät, jotka kuvaavat yhtiön kokoa, monimutkaisuutta ja riskiä voitiin tutkimuksen mukaan havaita olevan merkitsevä yhteys tilintarkastuspalkkioiden suuruuteen.
Keywords: tarkastusvaliokunta; tilintarkastuspalkkiot; tilintarkastus; Corporate Governance; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|