Henkilöyhtiöiden yhtiösopimuskäytäntö 1989–1998 - Pakkala, Jan-Erik (My University, 2008)
Lainsäätäjä on rajoittanut AKL:lla avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiömiesten sopimusvapautta vain silloin, kun yhtiömiesten tai ulkopuolisten etujen turvaamiseen liittyvät painavat syyt ovat edellyttäneet pakottavaa sääntelyä. Yhtiömiehillä on laaja sopimusvapaus perustaessaan yhtiötä sekä sopiessaan yhtiön toiminnasta ja sen lopettamisesta sekä keskinäisten suhteidensa järjestämisestä. Tässä tutkielmassa on selvitetty, mitä avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehet ovat laajan sopimusvapautensa puitteissa yhtiösopimuksissa sopineet AKL:n voimaantulon jälkeen. Eli miten yhtiömiehet ovat yhtiösopimuksessa järjestäneet yhtiönsä toimintaa ja sen lopettamista ja mitä he ovat päättäneet voiton- ja omaisuudenjaosta sekä keskinäisten suhteidensa järjestämisestä. Yhtiösopimusmääräyksiä on myös vertailtu selvitykseen yhtiösopimuskäytännöstä, joka tehtiin lainvalmisteluvaiheessa komiteamietintöä varten (Pienyhtiötoimikunnan mietintö 1983:56). Yhtiösopimus liittyy olennaisesti avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön perustamiseen ja syntyyn. Näihin liittyviä kysymyksiä on myös selvitetty. Myös yhtiömuodon valintakriteereitä sekä henkilöyhtiön tunnusmerkkejä ja rajanvetotapauksia on tarkasteltu. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö syntyvät yhtiösopimuksen tekohetkellä tai erikseen sovittuna hetkenä. Kaupparekisterimerkinnällä on vain oikeustilan toteava vaikutus. Henkilöyhtiöissä on molempien selvitysten mukaan tyypillisesti vain muutama yhtiömies. Henkilöyhtiöiden yhtiösopimuksissa on sovittu yhtiön hallinnosta, päätöksenteosta, organisaatiosta ja edustamisesta, tilintarkastuksesta, yhtiön varojen (mm. voiton) jakamisesta, yhtiösuhteen muutoksista sekä yhtiön selvitystilaan liittyvistä seikoista sekä omaisuuden jakamisesta yhtiötä purettaessa.
Keywords: Avoin yhtiö; kommandiittiyhtiö; henkilöyhtiö; yhtiömies; vastuunalainen; fi=Talousoikeus|en=Business Law|