Linking business model innovation to superior performance : A dynamic capability perspective - Ankkuri, Ida-Maria (My University, 2024)
Tämä tutkimus tarkastelee suomalaisessa yrityksessä toteutettua liiketoimintamalli- innovaatiota ja dynaamisten kyvykkyyksien, sekä erityisesti näiden dynaamisten kyvykkyyksien mikroperustojen, roolia liiketoimintamalli-innovaation positiivisten tulosvaikutusten edistäjänä. Tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä siitä, miten dynaamisten kyvykkyyksien kolmiulotteinen luonne vaikuttaa liiketoimintamalli-innovaation onnistumiseen taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Lisäksi, tutkimuksen tavoitteena on tarjota olemassa olevaa teoriaa täydentävä näkökulma siihen, millainen liiketoimintamalli-innovaation on luonteeltaan oltava synnyttääkseen positiivisia tulosvaikutuksia. Tutkimus toteutettiin yksittäistapaustutkimuksena, ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla liiketoimintamalli-innovaatiossa mukana olleiden avainhenkilöiden kanssa. Datan analysoinnissa hyödynnettiin narratiivista analyysia, joka mahdollisti syvällisen ja kontekstuaalisen ymmärryksen luomisen tutkittavasta ilmiöstä. Tutkimustulosten mukaan liiketoimintamalli-innovaatioiden positiiviset tulosvaikutukset edellyttävät liiketoimintamallin kaikkien kolmen ulottuvuuden ja arvomekanismin mukauttamista samanaikaisesti ja toisiaan täydentävästi. Tutkimus myös totesi, että erityisesti pienissä- ja keskisuurissa yrityksissä ulkoisen liiketoiminta-ympäristön muutos ja taloudellisesti kannattamaton liiketoiminta toimivat ajurina liiketoimintamalli-innovaatioille. Tutkitun liiketoimintamalli-innovaation muutokset samanaikaisesti kaikilla kolmella liiketoimintamallin osa-alueella synnyttivät arkkitehtonisia muutoksia liiketoimintamalliin, mikä paransi yrityksen taloudellista tehokkuutta ja suorituskykyä. Tutkimus osoitti, että dynaamiset kyvykkyydet edistävät liiketoimintamalli-innovaation onnistunutta toteutusta. Johdon kyky hankkia, analysoida ja hyödyntää strategisesta tietoa ulkoisesta liiketoimintaympäristöstä sekä kohdeasiakassegmenteistä todettiin merkittäviksi dynaamisten kyvykkyyksien mikroperustoiksi. Lisäksi dynaamiset kyvykkyydet mukauttaa organisaatiota voimakkaasti, ja sekä ylläpitää tietoa ja osaamista jakavaa organisaatiokulttuuria edistivät onnistunutta liiketoimintamalli- innovaatiota.
Keywords: business models; innovations; organisational changes; dynamic capabilities; small and medium-sized enterprises; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development