Osaamistietojärjestelmä kuntaorganisaation osaamisen kehittämisen välineenä - Hautamäki, Pia (My University, 2006)
Tutkimuksessa tarkastellaan Helsingin kaupungin kohdeyksiköiden toteuttamia osaamiskartoituksia osaamistietojärjestelmän avulla. Osaamistietojärjestelmä toimii Helsingin kaupungilla yhtenä osaamisen kehittämisen välineenä. Tutkimusongelma liittyy tässä tutkimuksessa osaamistietojärjestelmän koettuihin vaikutuksiin ja tutkimuksen tavoitteena on hakea vastaus kysymykseen: Mahdollistaako osaamistietojärjestelmä tiedon siirtämisen osaamisen kehittämiseksi? Tutkimuksessa selvitetään erityisesti esimiehen ja alaisen näkökulmia koskien osaamistietojärjestelmän koettuja vaikutuksia. Lisäksi koettuja vaikutuksia vertaillaan asiantun-tijanäkökulmaan. Tutkimuksen avulla pyritään siis selvittämään, voidaanko osaamistietojärjestelmän avulla vaikuttaa erilaisen tiedon siirtymiseen, minkälaisia vaikutuksia osaamistietojärjestelmän käytöllä mahdollisesti on osaamisen kehittämiseen ja miten osaamistietojärjestelmän vaikutukset ilmenevät osaamisen kehittämisessä. Tutkimus pohjautuu strategisen henkilöstöjohtamisen alueelle ja keskeisiä käsitteitä tässä tutkimuksessa ovat osaaminen ja oppiminen. Osaamisessa ja oppimisessa keskitytään erityisesti hiljaista tietoa, tiedon siirtämistä ja oppivaa organisaatiota koskeviin teorioihin. Tutkimus on kvalitatiivinen ja aineisto on kerätty teemahaastattelun menetelmin. Tutkimuskohteet on valittu etukäteen ja kaikki haastatellut ovat käyttäneet osaamistietojärjestelmää työssään muutaman vuoden ajan. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tiedon siirtäminen on vain osittain mahdollista osaamistietojärjestelmän avulla, ja että osaamistietojärjestelmällä on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia osaamisen kehittämiselle. Tämän tutkimuksen avulla voidaan todeta, että osaamistietojärjestelmä on välineenä toimiva ja tuo hyvin esiin organisaation sen hetkisen osaamisen tason. Lisäksi tehtiin havainto, jonka mukaan osaamis-tietojärjestelmän avulla toteutetulla osaamisen kehittämisellä on suotuisia vaikutuksia työhyvinvoinnin lisääntymiseksi.
Keywords: osaaminen; osaamistietojärjestelmä; osaamisen kehittäminen; oppiva organisaatio; strateginen henkilöstöjohtaminen; työhyvinvointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|