Extraploations: Pre-postmodernism in the fiction of Philip K. Dick - Sorjamaa, Tuomas (My University, 2002)
Työn tarkoituksena on tutkia yhteyttä Philip K. Dickin teosten ja postmodernin yhteiskuntakritiikin välillä. Vanhentuneen käsityksen mukaan science fiction on tulevaisuuden ennakoivaa kuvausta, mutta moderni tulkinta näkee genren aina kyseisen ajan yhteiskunnan kommentointina. Tarkasteluni kohteena oleva postmoderni kritiikki ajoittuu 1970-luvulta nykypäivään saakka, kun taas tutkimani Philip K. Dickin teokset ajoittuvat vuosien 1952 ja 1969 välille. Tässä mielessä Dickiä voidaan pitää eräänlaisena esipostmodernistina. Tutkimuksessani esittelen postmodernin yhteiskuntakritiikin tärkeimmät kohteet ja käsitteet sekä käytän niitä apuna Dickin teoksia tulkitessani. Pyrin osoittamaan jokaisen teeman kohdalla yhteyden Dickin tuotantoon. Vertaan työssäni Dickiä paitsi muihin saman aikakauden myös häntä edeltäviin ja seuraaviin science fiction -kirjailijoihin. Väitän, että Dick eroaa muista saman genren kirjailijoista juuri teostensa sisältämän postmodernin yhteiskuntakritiikin kohdalla. Dick liioittelee senhetkisen yhteiskunnan tilaa ja kehityksen suuntaa ekstrapoloimalla tulevaisuuteen.
Keywords: Dick; Philip K.; Baudrillard; Jean; postmodernism; science fiction; posthuman; fi=Englannin kieli|en=English language|