Operointimuodon valinta Venäjän kansainvälisessä toimintaympäristössä - Lipsonen, Ilari (My University, 2008)
Tutkimuksessa käsitellään toimintamuodon valintaa etabloiduttaessa Venäjän, ja tarkemmin Moskovan huonekalumarkkinoille. Oikeanlaisen toimintamuodon valinta on tärkeää, jotta yrityksen toiminta kohdemarkkinoilla olisi teho-kasta alusta alkaen. Yritysten oletetaan valitsevan toimintamuodon, jolla saadaan suurimmat mahdolliset tuotot tiettyjen riskien ja resurssien rajoissa. On kuitenkin otettava huomioon, että riskit vaihtelevat eri maiden ja toimialojen välillä. Tutkimuksessa määritetään Venäjän ja tarkemmin Moskovan huonekalumarkkinoiden erityispiirteet ja niiden vaikutus operointimuodon valintaan. Teoriaosassa käsitellään toimintamuotojen valintaa yleisellä tasolla sekä tutkitaan toimintamuodon valintaan vaikuttavia tekijöitä. Tämän jälkeen tarkastellaan toimintamuodon valintaan vaikuttavia tekijöitä Venäjän toimintaympäristössä. Empiriassa tutkimus syvennetään edelleen koskemaan Moskovaa ja huo-nekalualaa. Teoriaosion pohjalta rakennetaan kaksi mallia, joiden avulla kaksivaiheinen toimintamuodon valinta empiriassa suoritetaan. Empiirinen tutkimusaineisto kerättiin asiantuntija- ja yrityshaastatteluin keväällä 2008. Tutkimusote on kvalitatiivinen. Suora vienti osoittautui Unikulmalle parhaaksi toimintamuotovaihtoehdoksi Venäjälle etabloitumisen alkuvaiheessa. Eniten päätökseen vaikuttavina tekijöinä esille tulivat taloudelliset sekä inhimilliset resurssit. Myös Unikulman tuotteiden ominaispiirteet vaikuttivat vahvasti valintaan.
Keywords: toimintamuodon valinta; huonekaluala; Venäjä; Moskova; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|