Riskienhallinta ulkomaalaisten kiinteistökaupoissa Venäjällä - Pitkänen, Asko (My University, 2016)
Venäläiset omistavat Suomessa kiinteistöjä ja yrityksiä. Vastavuoroisesti Suomessa toivotaan ulkomaalaisomistuksen mahdollisimman laajaa sallimista Venäjällä. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa kiinteistökauppojen riskejä Venäjällä ja havaita laintulkinnan sekä täytäntöönpanon ongelmakohtia, joita riskienhallinnan keinoin voidaan hallita. Tutkimuksen tehtävä on selvittää, voidaanko riskejä hallita ja miten? Mitä Venäjällä tarkoitetaan maakiinteistöllä ja sen omistusoikeudella? Venäjänkieliseen lainsäädäntöön ja sen terminologiaan pitää perehtyä huolellisesti. Erityisesti maata ja kiinteistöjä koskeva lainsäädännön vieraus ulkomaalaiselle on ongelma kiinteistökaupoissa Venäjällä. Lain tulkintatapa vaikeuttaa asioiden käsittämistä. Tämä laadullinen tutkimus tehdään perehtymällä Venäjän oikeusjärjestykseen, laintulkintaan ja oikeuskäytäntöön sekä oikeudelliseen kirjallisuuteen. Uutisia ja lehtiartikkeleita Venäjän kiinteistöasioista seurataan, analysoidaan ja arvioidaan. Lisäksi tehdään kysely olemassa olevien riskien kartoittamiseksi ja niihin varautumiseksi. Avoimilla kysymyksillä pyritään saamaan syvällistä ja kokemusperäistä tietoa eri riskityypeistä. Venäjällä toimivien suomalaisten julkisten osakeyhtiöiden Internet-sivuihin perehdytään huolellisesti keskittyen mm. tiedotteisiin, vuosikatsauksiin, riski- ja epävarmuustekijöihin sekä riskienhallintaan. Tutkimuksessa ilmeni, että Venäjän korkeimman oikeuden antamat lain tulkintaselostuk-set saattavat muodostaa uuden laintulkinnan, joka poikkeaa aikaisemmasta käytännöstä. Ohjeistus on tuomioistuimia sitova. Säännös on voinut olla voimassa pitkään, mutta kun säännöksen tulkinta muuttuu, sillä saattaisi tällöin olla takautuva vaikutus ja oikeusturva olisi näin ollen heikko. Myös omistusoikeuden suojaa tulisi Venäjällä parantaa. Omistuksen koskemattomuus säädetään Perustuslain 35,3 artiklassa siten, että omaisuutta ei voida riistää keneltäkään muuten kuin tuomioistuimen päätöksellä laillisin perustein.
Keywords: Venäjän federaatio; kiinteistösijoittaminen; riskit; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|