Factoringrahoittajan riskienhallinta - Siltamäki, Benjamin Samuel (My University, 2024)
Factoringrahoitus on jatkuvasti suosiotaan kasvattava rahoitusmuoto. Vaikka se onkin hyvä tu lonlähde rahoittajille, liittyy siihen luonnollisesti monia riskejä. Sillä ei ole varsinaista omaa lain säädäntöään, joten siihen sovellettava sääntely perustuu oikeuskäytäntöön sekä erinäisiin ylei siä irtainta varallisuutta koskeviin normeihin. Tämän tutkielman tarkoitus onkin vastata kysy myksiin, minkälaisia riskejä factoringjärjestelyyn liittyy rahoittajan näkökulmasta ja, miten näitä riskejä voidaan hallita nimenomaan rahoitusoikeudellisesta näkökulmasta. Tutkielma on pitkälti kirjallisuuskatsaus, jossa on hyödynnetty vakuus- ja sopimusoikeudellista oikeuskirjallisuutta. Kirjallisuudesta saatuja näkemyksiä on täydennetty oikeuskäytännöllä ja nii hin liittyvillä kommentaareilla, sekä erinäisillä artikkeleilla. Tutkimuksessa on täten käytetty lain oppia tutkimusmenetelmänä, jonka tarkoituksena on tutkia ja tulkita oikeudellisia tekstejä. Tut kielmassa on hyödynnetty myös suomalaisen rahoitusyhtiön toimitusjohtajalle tehtyä haastat telua. Haastattelusta saatiin arvokasta tietoa, miten rahoittaja kokee factoringrahoituksen haas teita käytännön näkökulmasta. Oikeuskirjallisuuden ja -käytännön, sekä haastattelun avulla on pyritty ymmärtämän factoringrahoitukseen liittyviä riskejä ja riskienhallintaa syvemmin ja koko naisvaltaisesti. Tutkielma on siis myös laadullinen tutkimus. Vaikka lähtökohtana onkin rahoitusoikeudellinen tutkimus, on liiketoiminnallista näkökulmaa pyritty sisällyttämään koko tutkielmaan. Riskienhallintaan liittyvässä aiheessa on toki jo luontai sesti liiketoiminnallinen näkökulma. Tunnistamalla factoringrahoituksen riskit ja hallinnoimalla niitä voidaan luonnollisesti välttyä taloudellisilta tappioilta. Tutkielman alussa käydään läpi kotimaisen ja kansainvälisen factoringrahoituksen yleispiirteet ja muodot. Tarkoituksena on antaa lukijalle perustiedot factoringrahoituksen kulusta ja juridi sesta viitekehyksestä. Kansainvälisen factoringrahoituksen osalta käsitellään myös siihen liitty viä haasteita ja riskejä, sekä kansainvälisiä sopimuksia, joilla voidaan pyrkiä hallitsemaan näitä riskejä. Kun lukijalla on käsitys factoringrahoituksen perusluonteesta, on mahdollista tarkastella syvem min siihen liittyviä riskienhallintatapoja ja riskejä. Tutkielman keskeisimpiä tarkastelun kohteita ovat, minkälaiset asiakkaat ja saatavat soveltuvat parhaiten rahoituksen piiriin, miten väärinkäy tökset tunnistetaan ja torjutaan, miten siirtoilmoituksella suojaudutaan muita velkojia vastaan ja, miten rahoittaja voi turvata omat oikeutensa maksukyvyttömyystilanteissa. Kaikkiin edellä mainittuihin kohtiin liittyy riskejä saatavien kuittausoikeudesta ostajan väitteentekomahdolli suuteen. Tunnistamalla nämä riskit ja hallitsemalla niitä, rahoittaja voi turvata omat oikeutensa saataviin ja varmistaa rahoitusjärjestelyn sujuva jatkuvuus.
Keywords: fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|