Integrating Terminological Methods into Special Language Teaching : A Case Study in Finland - Guedra, Hamid; Nuopponen, Anita (VAKKI ry, 2020)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten korkeakoulutasoista ammattienglannin (English for Special Purposes, ESP) opetusta voidaan kehittää integroimalla terminologisia menetelmiä osaksi opetusta ja oppimistehtäviä. Tutkimus toteutettiin toimintatutkimuksena neljällä liiketalouden ja matkailun alan ammattienglannin opintojaksolla Lahden ammattikorkeakoulussa. Niitä varten laadittiin terminologisia menetelmiä englanniksi käsittelevä luentoaineisto ja oppimistehtävä. Opiskelijat laativat englanniksi kurssien aiheisiin liittyviä käsitejärjestelmiä kuvaavia graafisia esityksiä (satelliittimalleja) ja käsitteiden määritelmiä. Tulokset osoittivat, että opiskelijat osasivat soveltaa menetelmiä ja yhdistivät näin alan tietouden omaksumisen alan sanaston omaksumiseen. Toisaalta tutkimuksessa ilmeni kehittämiskohteita, mikä näkyi myös opiskelijoiden vastauksissa kyselyyn, jolla selvitettiin heidän näkemyksiään luentoaineistosta, oppimistehtävästä ja sovelletuista terminologisista menetelmistä. Opettajan tukea tarvittiin menetelmiin perehdyttäessä ja niitä sovellettaessa. Kun terminologisia menetelmiä sovelletaan ammattikielen opetuksen kontekstissa, opettajan tehtävä on sanaston ja sisältöjen välittämisen sijaan ohjata terminologisten menetelmien käyttöä. Opiskelijalle vastaavasti annetaan tilaa ottaa oman erikoisalansa asiantuntijan rooli.
Keywords: English for Special Purposes; ESP; experiential learning; LSP teaching; terminology; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|