Pohjois-Karjalan läänissä pienyrittäjänä toimivan naisen ura-ankkuri - Lavikainen, Irina (My University, 2004)
Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa yrittäjänaisten ura-ankkureita käyttämällä apuna Scheinin (1978, 1985) ura-ankkuriteoriaa. Tutkimuksessa pyrittiin saamaan vastaus kysymykseen: mikä on Pohjois-Karjalan läänissä pienyrittäjänä toimivan naisen ura-ankkuri. Tutkimus toteutettiin kahdessa vaiheessa. Tutkimuksen ensimmäiseen vaiheeseen eli postitse lähetettyyn lomakekyselyyn osallistui 198 naisyrittäjää. Lomakekyselyssä kysyttiin urasuuntautumista mittaavien väittämien lisäksi myös yleisiä taustatietoja yrittäjästä ja hänen yrityksestään. Tämän vaiheen tarkoituksena oli muodostaa käsitys millaisia ura-ankkureita esiintyy yrittäjänaisilla. Saatujen tulosten perusteella suoritettiin tutkimuksen toinen vaihe eli haastattelu, joka toteutettiin teemahaastatteluna. Siihen valittiin 5 naisyrittäjää, joiden ura-ankkuriprofiilissa turvallisuuden ura-ankkuri oli vallitsevana. Haastateltujen yrittäjien osalta heidän vastauksiaan verrattiin lomakekyselyn kautta saatuihin tietoihin. Tutkimuksen tulosten perusteella Scheinin ura-ankkuriteoriaa voidaan pitää soveltuvana myös pienyrittäjänaisten ura-ankkureiden mittaamiseen. Lomakekyselyn perusteella Scheinin ura-ankkureista turvallisuuden ura-ankkuri ohjasi enemmistöä näistä yrittäjänaisista. Haastatteluun valittujen yrittäjien osalta turvallisuuden ura-ankkuri kuvasi neljää yrittäjää, mutta yhden yrittäjän ura-ankkuri muuttui haastattelun perusteella luovuuden ura-ankkuriksi. Hänen elämäntilanteensa vaikutti turvallisuuden ura-ankkurin korkeisiin arvoihin.
Keywords: ura-ankkuri; naisyrittäjä; elämänkaari; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|