Kunniaan liittyvän väkivallan pirullisuus - Tawasoli, Eva (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan puhdistustyyppistä kunniaan liittyvää väkivaltaa pirullisten ongelmien teoreettisen viitekehyksen avulla. Kunniaan liittyvä väkivalta on väkival-lan muoto, joka kytkeytyy sosiaalisesti ja kulttuurisesti rakentuneisiin käsityksiin kunnian säi-lyttämisestä, palauttamisesta tai puolustamisesta. Ilmiö nähdään yhä useammin osana suku-puolittunutta ja rakenteellista väkivaltaa, jonka erityispiirteenä on kollektiivinen oikeutus ja yhteisön sisäinen hyväksyntä. Puhdistustyyppiselle kunniaan liittyvälle väkivallalle on ominais-ta, että väkivallan kohteena on henkilö, jonka katsotaan rikkoneen yhteisön sisäisiä siveelli-syyden normeja. Ilmiön tarkastelun teoreettiseksi perustaksi on valittu Alfordin ja Headin (2017) kaksivaiheinen pirullisten ongelmien typologia, joka on kehitetty kompleksisten yhteis-kunnallisten ilmiöiden analysointiin. Tutkielman tavoitteena on selvittää, ilmeneekö puhdistustyyppisessä kunniaan liittyvässä väkivallassa pirullisten ongelmien piirteitä ja missä määrin ilmiötä voidaan pitää pirullisena ongelmana. Lisäksi arvioidaan, millaisia erityispiirteitä kunniaan liittyvä väkivalta saa, kun sitä lähestytään pirullisuuden näkökulmasta. Tutkimus toteutetaan narratiivisena kirjallisuuskat-sauksena, joka soveltuu erityisesti moniulotteisten ja vaikeasti rajattavien ilmiöiden tarkaste-luun. Aineistona on käytetty 45 lähdettä, joista 44 on vertaisarvioituja kansainvälisiä tutki-musartikkeleita ja yksi viranomaisjulkaisu. Aineiston analyysi on suoritettu teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin, ja analyysi on jäsennetty Alfordin ja Headin typologian kahden pää-vaiheen mukaisesti. Tutkielmassa on havaittu, että kunniaan liittyvä väkivalta täyttää laajasti pirullisen ongelman tunnuspiirteet. Ensimmäisessä analyysivaiheessa on osoitettu, että ongelman luonne on kompleksinen, monitulkintainen, kontekstisidonnainen ja jatkuvasti muuttuva. Toisessa vai-heessa on havaittu, että sidosryhmien väliset ristiriidat, tiedon pirstaleisuus ja vallan jakau-tuminen estävät tehokkaan yhteistyön ja ratkaisujen toimeenpanon. Näiden havaintojen pe-rusteella kunniaan liittyvää väkivaltaa voidaan luonnehtia erittäin pirulliseksi ongelmaksi. Tutkimuksen keskeisenä johtopäätöksenä on, että pirullisten ongelmien viitekehys tarjoaa teoreettisesti perustellun tavan jäsentää kunniaan liittyvää väkivaltaa ja sen hallinnan haastei-ta. Samalla se tuo näkyviin ilmiön yhteiskunnallisen kompleksisuuden, joka usein jää piiloon yksittäisiin tekoihin keskittyvässä tarkastelussa.
Keywords: kunniaväkivalta; kunniamurha; sosiaalinen kontrolli; ilkeät ongelmat; kompleksisuus; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|