Keinosiemennysosuuskuntien yhteinen tietohallintostrategia - Eskelinen, Marja (My University, 2004)
Tutkielman tarkoituksena on kartoittaa mahdollisuutta ja halukkuutta Suomessa toimivien keinosiemennysosuuskuntien yhteisen tietohallintostrategian luomiseksi. Tietohallintostrategia on rajattu käsittämään yritysten tietojärjestelmät, puhelin-järjestelmät sekä tietohallintakokonaisuudet. Tutkielmassa pyritään selvittämään tietohallinnon järkevä ja taloudellinen toimintatapa sekä selvittää halukkuutta yhteisen tietojärjestelmän käyttöönottoon ja kehittämiseen. Tutkielmassa tarkastellaan teoreettisella tasolla niitä tietoteknisiä asioita, joihin yhden-mukaista tietohallintojärjestelmää luotaessa joudutaan kiinnittämään huomiota. Lisäksi tutkielmassa käydään teoriatasolla läpi yhteisen tietohallintojärjestelmän tuomia muutoksia osuuskuntien toiminta- ja johtamiskulttuureissa. Lähestymistapana käytetään verkosto -näkökulmaa, jossa verkoston jäseninä toimivat kaikki Suomen keinosiemen-nysosuuskunnat. Verkostosta käytetään nimitystä FABA (Finnish Animal Breeding Assosiation). Tutkielma on case -tutkimus, jossa tutkimusongelmaa on ensin tarkasteltu teoreettisella tasolla. Ongelmia sekä mahdollisia kehittämiskohteita kartoitettiin keinosiemennys-osuuskunnille tehdyn kyselyn avulla. Kyselyn tulosten sekä teoreettisen tarkastelun avulla luodaan yhteenveto kehittämiskohteista sekä tehdään johtopäätökset yhteisen tietohallintostrategian mahdollisuuksista Suomen keinosiemennysorganisaatioissa
Keywords: tietohallinto; strategia; keinosiemennys; verkosto; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|