Tarkastusvaliokunnan vaikutus taloudellisen raportoinnin laatuun - Salminen, Heini (My University, 2020)
Tutkielman tavoitteena on tutkia, onko tarkastusvaliokunnalla vaikutusta yhtiön taloudellisen raportoinnin laatuun. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä yleistyneiden kirjanpitorikkomusten ja kiristyneiden hallinnointivaatimusten vuoksi. Sidosryhmät käyttävät yhä enemmän julkaisuja päätöksenteossaan, joten on toivottavaa, että raportit ovat luotettavia ja informatiivisia. Tämän turvaamiseksi on perustettu yrityksen hallituksen alaisia tarkastusvaliokuntia. Tarkastusvaliokunnan asema yrityksissä on noussut yhä tärkeämmäksi vuosien mittaan. Nykyään tarkastusvaliokuntaa pidetään hallinnointikoodin mukaisesti osana hyvää hallinnointitapaa. Yrityksien liiketoiminnan monimutkaistuessa ja laajentuessa koetaan yhä tärkeämmäksi pitää huolta taloudellisen raportoinnin laadukkuudesta ja yrityksien toiminnan läpinäkyvyydestä. Tarkastusvaliokunta toimii tehokkaana valvonta- ja hallinnointielimenä yrityksessä. Tutkielmassa käsitellään taloudellisten raporttien laatutekijöitä ja tarkastusvaliokunnan toimintaa. Lopuksi selvitetään, onko tarkastusvaliokunnalla vaikutusta taloudellisen raportoinnin laatuun. Tutkielmassa ovat kohteena suomalaiset ja ruotsalaiset listayhtiöt, joiden tilinpäätöstiedot taloudellisen raportoinnin laadun mittaamiseksi saadaan yhtiöiden julkaisemien vuosikertomuksien lisäksi Orbis-tietokannasta. Tiedot tarkastusvaliokunnan kokoonpanosta ja toiminnasta nähdään yhtiöiden julkaisemista hallinto- ja ohjausjärjestelmän selvityksistä. Tutkimus suoritetaan lineaarista regressioanalyysia ja testiä käyttäen. Tutkimustuloksissa selvisi, että tarkastusvaliokunnan ominaisuuksista vain jäsenten määrällä on positiivinen vaikutus taloudellisen raportoinnin laatuun. Harkinnanvaraisia eriä vertailtaessa havaitaan tuloksen laadun olevan parempi yrityksissä, joihin on perustettu tarkastusvaliokunta, verrattuna yrityksiin, joissa ei ole tarkastusvaliokuntaa.
Keywords: raportointi; tarkastusvaliokunnat; sisäinen valvonta; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|