SISÄISTEN TARKASTAJIEN KOMPETENSSIEN VAIKUTUS TIETOJÄRJESTELMÄAVUSTEISEEN SISÄISEEN TARKASTUKSEEN TARKASTETTAESSA ERP- JÄRJESTELMÄYMPÄRISTÖÄ - Castrén, Niklas (My University, 2018)
ERP-järjestelmien rooli liiketoimintaympäristöissä on kasvanut merkittävästi. Lisäksi hyvän johtamis- ja hallintotavan merkitys on kasvanut ja yritysten ulkopuoliset tahot ovat alkaneet kiinnittää yhä enemmän huomiota yrityksen sisäisen valvonnan ja tarkastuksen laatuun. Sisäinen valvonta ja tarkastus nähdään nykyään tiiviinä osana yritysten kokonaisvaltaisia ohjausjärjestelmiä. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia, kuinka sisäisten tarkastajien kompetenssit vaikuttavat tietojärjestelmäavusteiseen sisäiseen tarkastukseen ERP-järjestelmäympäristössä. Tutkielman teoriaosassa perehdytään ERP-järjestelmiin, sekä niiden kehitykseen, toimintaan ja perusrakenteeseen, ja tutustutaan eri tutkimussuuntauksiin sekä niiden vaikutuksiin organisaatioon ja niiden luomiin haasteisiin yritykselle. Tämän jälkeen avataan sisäistä valvontaa ja sisäistä tarkastusta ja niitä koskevia lakeja, ohjeistuksia ja viitekehyksiä. Kolmannessa teorialuvussa käsitellään sisäisen valvonnan ja tarkastuksen toteutusta ERP-järjestelmässä sekä esitellään, miten nämä edellämainitut aihealueet yhdistyvät. Lisäksi luvun lopuksi esitellään tutkimuksen hypoteesit. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Sähköinen kyselylomake lähetettiin Sisäiset tarkastajat ry:n jäsenille. Vastauksia saatiin 50 kappaletta. Tilastollisena menetelmänä tutkimuksessa käytettiin PLS-menetelmää. Analysointi toteutetiin Smart-PLS -ohjelmistolla. Tutkimustulosten mukaan sisäisen tarkastajan kompetensseilla on positiivinen vaikutus tietojärjestelmäavusteisen sisäisen tarkastuksen suorittamiseen ERP-järjestelmäympäristössä.
Keywords: ERP-järjestelmä; sisäinen valvonta; sisäinen tarkastus; CAAT; tietojärjestelmäavusteinen tarkastus; PLS; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|