Vuorovaikutuksen keinot NOCCO Finlandin Instagram-yhteisössä - Tamssi, Karoliina (My University, 2025)
Ihminen on luontaisesti sosiaalinen olento, joka pyrkii hakeutumaan omiensa seuraan. Erilaisiin yhteisöihin kuulumisen tarve on ihmiselle tyypillistä, ja me pyrimmekin rakentamaan yhteisöjä aina, kun se on mahdollista. Perinteisesti yhteisö on mielletty maantieteelliseen sijaintiin perustuvaksi kokonaisuudeksi, mutta internetin kehityksen myötä yksilöt eri puolilla maailmaa voivat muodostaa yhteisöjä verkossa riippumatta fyysisestä sijainnistaan. Sosiaalinen media tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön yhteisöjen muodostumiselle. Esimerkkejä tällaisista sosiaalisen median alustalle syntyneistä yhteisöistä ovat erilaiset brändiyhteisöt, joita syntyy sekä kuluttajien aloitteesta että yritysten strategisen toiminnan seurauksena. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan brändiyhteisössä tapahtuvaa vuorovaikutusta ja pohditaan vuorovaikutuksen merkitystä yhteisöllisyyden rakentumisessa. Tutkimuksen avulla kartoitetaan millä vuorovaikutuksen keinoilla yhteisöllisyyttä on mahdollista rakentaa, mikä on brändin rooli siinä ja miten kuluttaja voi osaltaan vaikuttaa yhteisön muodostumiseen. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan vuorovaikutuksen keinoja sekä yhteisöllisyyden rakentumista NOCCO Finlandin Instagram-tilillä. NOCCO on ruotsalaislähtöinen energia- ja vitamiinijuomia valmistava yritys, mutta tutkimuksessani rajaan aineiston koskemaan ainoastaan NOCCO Finlandia. Vuorovaikutusta tutkitaan viestinnällisestä näkökulmasta. Vuorovaikutuksen keinojen ilmentymisen ohella havainnoin brändiuskollisuuden ilmentymistä yhteisössä. Tutkimuksen menetelmällisenä näkökulmana on keskustelunanalyysi ja digitaalisen vuorovaikutuksen tutkimus. Tutkimusmenetelmä on tyyliltään laadullinen. Tutkielman lähdeaineistona käytetään NOCCO Finlandin Instagram-tilille 1.1.2024–31.8.2024 tehtyjä julkaisuja ja niiden alla esiintyvää vuorovaikutusta. Valitsin tutkimukseni kohteeksi NOCCOn sen trendikkyyden ja näkyvyyden vuoksi. Havaintojeni jaottelussa hyödynnän aiempaa tutkimustietoa ja kirjallisuutta vuorovaikutuksen keinoista. Tutkielmani tulosten mukaan NOCCO Finlandin Instagram-tilillä yhteisöllisyys rakentuu eritoten yhteisön jäsenten osallistumisen kautta. NOCCOn rooli yhteisöllisyyden muodostumisessa rajoittuu pääosin julkaisuissa esitettyihin kysymyksiin, eikä se juurikaan reagoi esittämäänsä kysymykseen tulleisiin vastauksiin tai muihin kommentteihin. NOCCOn Instagram-yhteisössä on havaittavissa runsaasti vuorovaikutusta ja havaintojeni pohjalta voidaan vuorovaikutuksella todeta olevan keskeinen rooli yhteisöllisyyden muodostumisessa sekä myös brändiuskollisuuden rakentumisessa.
Keywords: vuorovaikutus; brändit; verkkoyhteisöt; fi=Organisaatioiden viestintä|en=Communication in Organizations|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|