Innovaation esteet ja johtaminen verkostoissa - Viitanen, Tapio (My University, 2018)
Nopea tekninen kehittyminen, globalisaatio, koventunut kilpailu, kvartaalitalous, tuotteiden lyhyet elinkaaret ja asiakkaiden tarpeet ovat vaatineet yrityksiä joustavasti muokkaamaan toimintojaan vastaamaan ympäristön muutoksiin. Näihin haasteisiin yritykset ovat pyrkineet vastaamaan panostamalla yhä enemmän resurssejaan innovaatioiden luomiseen ja uusien tuotteiden kehittämiseen. Tässä tutkimuksen päätavoitteena on selvittää, miten innovaatiot syntyvät ja mitkä seikat estävät innovaatioiden syntyä verkostoissa, joissa avoin innovaatio ja innovaation diffuusio ovat keskeisiä tekijöitä. Kustannusongelmien lisäksi innovaatioita estävät ulkoiset ja sisäiset esteet. Tutkimuksessa tarkastellaan myös, miten innovaatiojohtamisella voidaan vaikuttaa yrityksissä verkostojen innovaatioiden prosesseihin. Innovaatiojohtamisessa organisaatiokulttuuri toimii merkittävässä roolissa ja innovaatioprosessien hallitseminen tuottaa innovaatiokyvykkyyttä yrityksille ja korkeakouluille. Empiirisenä tutkimuskohteena on Vaasan seudun energiaklusteri, joka on pohjoismaiden suurin energiakeskittymä. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jonka aineistonkeruumenetelmänä on haastattelut. Tulosten perusteella tutkimuskohteessa verkostoituminen sekä avoimen innovaation käyttö kehitystyössä on muodostunut olennaiseksi toimintatavaksi alueen toimijoiden kesken. Muissa tutkimuksissa rajoittava ajattelutapa ja verkostoituminen ovat olleet merkittäviä innovaatioiden esteitä. Klusterin yhteistyötä rajoittavat resurssit. Vaativiin erikoikoisosaamista tehtäviin ei ole tarpeeksi henkilöstöä, toisaalta yritysten innovaatioista päättävillä henkilöillä ei ole usein aikaa innovoida yhteistyökumppaneiden kanssa.
Keywords: innovaatio; innovaation esteet; innovaatiojohtaminen; klusteri; innovaation diffuusio; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|