EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasota : Terästulli-ilmoitusten aiheuttamat markkinareaktiot EU:n teräsyritysten osakekursseihin - Vesala, Otto (My University, 2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia Yhdysvaltojen vuosina 2017–2020 julkaisemien terästulli-ilmoitusten aiheuttamia markkinareaktioita EU:n kymmenen markkina-arvoltaan suurimman teräsyrityksen osakekursseihin. Tutkimuksessa selvitetään myös, ovatko markkinareaktiot eronneet valittujen yritysten välillä ja sitä, toimivatko markkinat saatujen tulosten perusteella tehokkaasti. Tutkimusmenetelmänä toimii tapahtumatutkimus, jonka avulla lasketaan yritysten osakkeiden epänormaaleja tuottoja merkittävimmiltä tapahtumapäiviltä. Aiheen aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet pääsääntöisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan väliseen suhteeseen. Näiden tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että tulli-ilmoitusten julkistamisen tulisi aiheuttaa negatiivisia markkinareaktioita ulkomaisten yritysten osakekursseihin. Aihetta on tärkeä tutkia ei ainoastaan sijoittajien eduksi, vaan siksi, että tulli-ilmoitusten taloudelliset vaikutukset toteutuvat pidemmällä aikajaksolla, mutta tehokkaat osakemarkkinat heijastavat ilmoitusten aiheuttamat vaikutukset välittömästi yrityksen osakkeen hintaan. Tapahtumatutkimuksen tuloksia on tarkasteltu viideltä tapahtumia edeltävältä sekä jälkeiseltä päivältä, joten tapahtumaikkuna koostuu 11 päivästä. Osakkeiden normaalia käyttäytymistä arvioidaan 250 päivän estimointi-ikkunan avulla. Tutkimustulokset osoittavat, että ilmoitukset ovat aiheuttaneet koko otoksen osalta tilastollisesti merkitseviä negatiivisia markkinareaktioita. Tapahtumapäivien sekä tapahtumaikkunoiden markkinareaktiot ovat keskimäärin negatiivisia, mutta tulokset epänormaaleista tuotoista vaihtelevat merkittävästi yritysten välillä. Tehokkailla markkinoilla uusi informaatio heijastuu välittömästi arvopapereiden hintoihin. Tutkimustulosten mukaan markkinat eivät toimi määritelmän mukaan täysin tehokkaasti, koska tilastollisesti merkitseviä tuloksia havaitaan muinakin päivinä kuin vain tapahtumapäivänä.
Keywords: arvopaperimarkkinat; tehokkuus; markkinat (taloustiede); vaikutukset; tuotto; tulli-ilmoitukset; Yhdysvallat; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|