ARVOSIJOITTAMINEN SUOMESSA 1995-2007. Hintatason vaikutus osakkeiden tuottoon ja riskiin - Panula, Mikko (My University, 2009)
Tässä tutkielmassa perehdytään siihen, vaikuttaako osakkeen hinnoittelu sen tuottoon ja riskiin. Toisin sanoen, tuottavatko niin sanotut arvo-osakkeet paremmin kuin kasvuosakkeet ja minkälaiset ovat niiden riskitasot. Yhdysvalloissa ja Keski- Euroopan maissa on saatu arvo- ja kasvuosakkeita koskevissa tutkimuksissa yllättäviä tuloksia, jotka kyseenalaistavat perinteisen riski-tuotto -suhteen periaatteen. Suomessa aihetta ei ole laajasti tutkittu ainakaan tieteellisten artikkeleiden tasolla. CAP-mallin mukaan osakkeen tuotto-odotuksen on perinteisesti ajateltu nousevan riskin kasvamisen johdosta. Mitä suurempi beta-arvo osakkeella on, sen suurempi on tuotto-odotus. Arvosijoittamisen ideana on, että matalan hintatason osakkeet tuottavat paremmin kuin korkean hintatason osakkeet ja matalammalla riskillä, joten sen voidaan todeta haastavan CAP-mallin. Aineistona tutkimuksessa käytetään Helsingin pörssissä noteerattuja osakkeita aikakaudella 1995‒2007. Osakkeet jaetaan arvo-, kasvu- sekä neutraaliin salkkuun hintatason perusteella. Hintatason mittareina käytettään tunnuslukuja P/B, P/E, P/CF ja D/P ja jokaisen tunnusluvun osalta muodostetaan erilliset salkut, joiden tuottokehitystä seurataan viiden vuoden ajan. Tutkimukseen valittujen tunnuslukujen tilastollinen selitysvoima tutkitaan regressioanalyysin avulla ja luotujen salkkujen riskit tutkitaan vertailemalla salkkujen tuottojen keskihajontoja. Pitkällä aikavälillä ja 32:den eri osakesalkun otoksen perusteella voidaan arvoosakkeiden todeta tuottaneen paremmin kuin kasvuosakkeiden. Paremman vuosituoton lisäksi arvo-osakkeiden riskitaso todettiin selvästi matalammaksi kuin kasvuosakkeiden riskit. Regressioanalyysissä ei käytetyillä tunnusluvuilla havaittu tilastollista selitysvoimaa osakkeiden tuottoon.
Keywords: arvo-osake; kasvuosake; riski/tuotto-suhde; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|