Työohjeiden laadinta tuotantolaitokseen TWI-periaatteiden mukaisesti - Pekkarinen, Topias (My University, 2025)
Tutkimuksessa tarkastellaan työohjeiden laatimista valmistavan teollisuuden pk-yrityksen tuotantoon Training Within Industry (TWI) –periaatteiden näkökulmasta. TWI:n työohje- (Job Instructions), työsuhde- (Job Relations) ja työmenetelmä- (Job Methods) -moduulit muodostavat teoreettisen viitekehyksen, jonka avulla työohjeiden roolia työn opastamisessa, vakioinnissa ja jatkuvassa parantamisessa voidaan selittää. Tutkimuksen taustana on tarve yhdenmukaistaa ja kehittää tutkimuksen kohdeyrityksen tuotannon työohjeita sekä varmistaa, että työmenetelmät vastaavat parasta käytäntöä projektiluonteisessa tuotantoympäristössä. Valmistavan teollisuuden työohjeiden tarkastelu osoittaa, että toimivat työohjeet tukevat tuotannon laatua, tehokkuutta, turvallisuutta ja oppimista, ja että niiden merkitys korostuu erityisesti toistuvissa työvaiheissa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten työohjeita laaditaan ja ylläpidetään ajantasaisen tiedon varmistamiseksi, millä tavoin työohjeet toimivat jatkuvan parantamisen välineenä sekä millainen kohdeyrityksen nykyinen työohjejärjestelmä on ja mitkä ovat sen kehitystarpeet. Lisäksi tavoitteena on esittää TWI-periaatteisiin perustuva malli uusien työohjeiden laadintaan ja ylläpitoon. Teoriaa täydentää empiirinen osio, joka perustuu kohdeyrityksen tuotannon työntekijöiden ja toimihenkilöiden haastatteluihin sekä yrityksen nykyisten työohjeiden tarkasteluun. Empiirinen tarkastelu osoittaa, että yrityksellä X on käytössä rajallinen määrä työohjeita, jotka ovat syntyneet tarpeen mukaan ja painottuvat yksittäisiin teemoihin, kuten yksittäiseen työvaiheeseen ja laitteiden käyttöön. Ohjeiden päivittäminen on haastavaa, niiden pohja vaihtelee ja auditointikäytäntö puuttuu. Lisäksi ohjeet ovat pääosin paperisia, mikä heikentää saatavuutta ja hidastaa muutosten jalkauttamista. TWI-periaatteet tarjoavat kohdeyritykselle mallin, jonka avulla työohjeet voidaan rakentaa vaiheista, avainkohdista ja perusteluista koostuvaksi selkeäksi kokonaisuudeksi. Tutkimuksessa esitetty toimintamalli sisältää työohjeiden laatimisen, digitaalisen rakenteen, auditoinnit, muutosten hallinnan sekä koulutuksen ja perehdyttäjien arvioinnin. Mallin ydinperiaatteena on, että työohjeet ovat jatkuvasti kehittyvä järjestelmä, jonka avulla paras tunnettu työmenetelmä voidaan vakioida ja opettaa systemaattisesti. Digitaalisten ohjeiden ja säännöllisten auditointien avulla työmenetelmät pysyvät ajantasaisina, ja oppiminen tehostuu TWI:n nelivaiheisen työnopastusmallin kautta. Tutkimuksen perusteella kohdeyrityksen työohjejärjestelmä hyötyy erityisesti työvaiheiden selkeästä vakioinnista, yhtenäisestä ohjerakenteesta, systemaattisesta auditoinnista sekä perehdyttäjien kouluttamisesta. Esitetty malli tukee tuotannon laatua ja tehokkuutta sekä muodostaa perustan jatkuvalle parantamiselle yrityksen kasvavassa ja muuttuvassa toimintaympäristössä.
Keywords: fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Industrial Management and Information Systems|