Tehostetun kotihoidon haasteet ja mahdollisuudet - Karjanlahti, Kati (My University, 2018)
Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistaminen on parhaillaan menossa Suomessa. Sen tavoitteena on korostaa asiakaslähtöisyyttä, yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta, valinnan vapautta, laatua ja kustannustehokkuutta. Tavoitteena on myös kehittää ja lisätä ikäihmisten kotiin annettavia palveluja. Lapuan kaupunki on vastannut tähän haasteeseen jo laatimalla Ikäpoliittisen strategian vuosille 2017-2020. Sen tavoitteena on mm. kotihoidon kehittäminen sekä tehostetun kotihoidon ja kotisaattohoidon toteuttaminen yhdessä akuutti- ja kuntoutusosaston kanssa. Tämä tutkimus on kohdennettu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Tutkimuksessa tarkastellaan lääkäreiden, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien kokemuksia moniammatillisesta yhteistyöstä ja päätöksenteosta Lapuan kaupungin vastaanotto- ja toimenpideosastolla, akuutti- ja kuntoutusosastolla ja kotihoidossa. Tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa heidän kokemistaan haasteista ja mahdollisuuksista tehostetun kotihoidon toteuttamisessa. Tavoitteena on myös saada ammattilaisten näkemyksiä tehostetun kotihoidon tulevaisuudesta ja kehittämisideoita jatko kehittämistä varten. Teoriaa koostuu moniammatillisesta yhteistyöstä, päätöksenteosta ja tehostetusta kotihoidosta. Tutkimus suoritettiin laadullisena menetelmänä ja aineiston keruussa käytettiin teemahaastattelua. Tutkimusta varten haastateltiin 3 lääkäriä ja 12 sairaanhoitajaa/terveydenhoitajaa. Tutkimustulosten analyysikeinona on käytetty sisällönanalyysiä. Tutkimustuloksia verrattiin teoreettiseen aineistoon ja aikaisempiin tutkimuksiin. Tutkimustuloksiksi saatiin, että moniammatillinen yhteistyön järjestäminen on haaste. Yhteisiä palavereita ja suunnitelmia ei ole tarpeeksi. Päätösprosessit ovat edelleen hierarkkisia. Tehostetun kotihoidon tarve nähtiin lisääntyvänä ja sen kehittämiseen ollaan innostuneita. Se on mahdollisuus saada sairaalatasoista hoitoa kotiin. Sen todettiin tuovan säästöjä organisaatiolle ja asiakkaalle.
Keywords: moniammatillinen yhteistyö; päätöksenteko; tehostettu kotihoito; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|