Puupelletin raaka-aineen hankinta : Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy:n tuotantoprosessissa - Lammi, Markus Antti Valtteri (My University, 2025)
Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy rakentaa puupelletin tuotantolaitosta Laihialle, Pohjanmaalle. Tässä työssä käsitellään raaka-aineen hankintaa olennaisista näkökulmista tämän tuotantolaitoksen toimitusketjussa. Tavoitteena onkin selvittää tärkeimmät näkökulmat ja ominaisuudet juuri Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen toimitusketjussa, jotta raaka-aineen valinta ja toimitusketju saataisiin optimaaliseksi sosiaalisesti sekä taloudellisesti. Tässä työssä on käytetty ajankohtaisia sekä olennaisia kirjallisuuslähteitä, kuin myös pellettilaitosta hallinnoivien asiantuntijoiden näkemyksiä. Raaka-aineen hankinta on laaja aihe, jota voidaan lähestyä monista näkökulmista. Raaka-aineen hankinta riippuu mahdollisesti jalostettavasta lopputuotteesta. Raaka-aineen hankintaprosessi on hyvä aloittaa asiakkaan tarpeista. Usein raaka-aineen ominaisuudet juontuvat myös lopputuotteen ominaisuuksiin sekä näillä voi olla tiukkoja laatu ja ominaisuus rajoitteita. Raakaainetta hankittaessa täytyy ottaa huomioon kustannukset sekä logistiset seikat. Logistiikka on laaja käsite, joka kattaa alleen esimerkiksi varastoinnin, kuljettamiseen, määrät ja tiheydet. On hyvä pyrkiä minimoimaan logistiset kustannukset tilaamalla vain se määrä mitä kulloinkin tarvitaan. Raaka-aineen hankintaan kuuluu myös sosiaaliset näkökulmat sekä toimittajan vastuullisuus ja luotettavuus. Sosiaalinen vastuu ulottuu myös alihankkijan toimittajan toimiin. Puupelletti on kiinteä, sylinterin muotoinen biopolttoaine, jolla korkea energiatiheys sekä alhainen kosteusprosentti. Sillä on monia polttamisen näkökulmasta tärkeitä ominaisuuksia, jotka voidaan jakaa fysikaalisiin ja kemiallisiin. Puupelletin raaka-aineena käytetään havupuuta, johtuen pääasiallisesti sen korkeasta ligniini pitoisuudesta verrattuna lehtipuuhun, joka antaa pelletille sen mekaanisen kestävyyden. Yleisiä raaka-ainevaihtoehtoja ovat sahateollisuuden sivutuotteet sahanpuru, kutterilastu sekä raakapuu. Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen puupelletin valmistusprosessi alkaa tarvittaessa biomassan hienontamisesta kuivausta varten. Raaka-aine tarvittaessa esikuivataan ja sen jälkeen on varsinainen kuivaus jopa alle 2 prosentin kosteuspitoisuuteen. Kuivaamisen jälkeen raaka-aine hienonnetaan ja puristetaan matriisin läpi pelletiksi. Vasta valmistuneen kuuman pelletin jäähdyttäminen antaa sille sen lopullisen kestävyyden. Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen pellettilaitos sijaitsee Laihialla, eikä välittömässä läheisyydessä oli sahateollisuutta, josta saisi sen sivutuotteena pelletille raaka-ainetta. Raakaainetta täytyisi siis useimmissa tapauksissa kuljettaa rekalla. Katettua varastointitilaa on hyvin tarjolla jo valmiiksi, joten kustannustehokkainta voisi olla ostaa kerralla isompia eriä useammilta eri kilpailutetuilta toimittajilta. Raaka-ainetta itsessään valittaessa on hyvä ottaa huomioon siltä halutut ominaisuudet, kuten laatu, raaka-aineen hinta, kuljetuksen hinta, toimittajan luotettavuus, muut raaka-ainekohtaiset kustannukset ja sosiaalinen kestävyys.
Keywords: hankinta; raaka-aineet; toimitusketjut; biopolttoaineet; logistiikka; laatu; puu (luonnonmateriaalit); ominaisuudet; pelletit; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Management and Engineering|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|