Strategic supplier selection of system integrators - Rousu, Eelis (My University, 2024)
This thesis investigates the strategic supplier selection process of system integrators in the marine industry, aiming to understand how they choose their suppliers both in terms of their overall supplier pool and specific systems. System integrators play a critical role in the marine industry, acting as intermediaries that integrate various systems and products into the vessels. Given the complexity and importance of their role, their supplier selection process is crucial for ensuring high-quality, reliable, and cost-effective solutions. This study delves into the specific strategies and criteria used by these system integrators to select their suppliers, providing a comprehensive view of the decision-making process, factors, and influencers in this unique industry context. The study is constructed around a qualitative framework, utilizing semi-structured interviews with senior managers from various system integrators. The methodology is rooted in a case study approach, allowing for an in-depth exploration of the supplier selection process within specific organizational contexts. The collected data was analyzed to create a cross-sectional analysis to capture the decision-making processes and factors influencing them. Primary data for the study was gathered though in-depth semi-structured interviews with senior managers and executives from system integrators, providing insights into their decision-making processes. Secondary data sources included information about the interviewed system integrators, their strategies, and financial figures. However, the interviewed system integrators remain anonymous in this study. This thesis contributes to the existing literature on supplier selection that focuses on supplier selection mainly within manufacturing company context and extends it to system integrator context, where there is limited amount of literature. The findings of this thesis reveal several key aspects of supplier selection for system integrators. Firstly, categorizing products and suppliers is crucial as system integrators differentiate between various product types and their specific supplier requirements. The process of in-house manufacturing versus outsourcing by single sourcing or multi-sourcing are critical decisions that influence supplier selection. Furthermore, the new supplier approval process is identified as a critical step, especially regarding so called pre-approval process that is done by sales and technical functions. The study also highlights key factors and dimensions influencing supplier selection. Additionally, external factors, such as market conditions, ship owners, shipyards, and ship designers play a significant role in shaping supplier selection decisions. Overall, this study underscores the complexity and subjectivity within the supplier selection process for system integrators, illustrating the interplay between internal strategies and external pressures.

Tämä tutkielma tutkii merenkulkualan järjestelmäintegraattoreiden strategista toimittajien valintaprosessia, pyrkien ymmärtämään, kuinka he valitsevat toimittajansa sekä kokonaisvaltaisesti toimittajakannan että tiettyjen järjestelmien osalta. Järjestelmäintegraattoreilla on keskeinen rooli merenkulkualalla, toimien välittäjinä, jotka integroivat erilaisia järjestelmiä ja tuotteita aluksiin. Ottaen huomioon heidän roolinsa monimutkaisuuden ja tärkeyden, heidän toimittajien valintaprosessinsa on ratkaiseva korkealaatuisten, luotettavien ja kustannustehokkaiden ratkaisujen varmistamiseksi. Tämä tutkimus syventyy erityisiin strategioihin ja kriteereihin, joita nämä järjestelmäintegraattorit käyttävät valitessaan toimittajiaan, tarjoten kattavan näkemyksen päätöksentekoprosessista, tekijöistä ja vaikuttajista tässä ainutlaatuisessa teollisuusympäristössä. Tutkimus rakentuu kvalitatiivisen viitekehyksen ympärille, hyödyntäen puolistrukturoituja haastatteluja eri järjestelmäintegraattoreiden vanhempien johtajien kanssa. Metodologia perustuu tapaustutkimuslähestymistapaan, joka mahdollistaa toimittajien valintaprosessin syvällisen tarkastelun tietyissä organisaatiollisissa konteksteissa. Kerätty aineisto analysoitiin luodakseen poikkileikkausanalyysin, joka kattaa päätöksentekoprosessit ja niitä vaikuttavat tekijät. Ensisijainen aineisto tutkimusta varten kerättiin syvällisillä puolistrukturoiduilla haastatteluilla vanhempien johtajien kanssa, tarjoten näkemyksiä heidän päätöksentekoprosesseistaan. Toissijaiset tietolähteet sisälsivät haastateltujen järjestelmäintegraattoreiden julkisia tietoja kuten strategioita ja taloudellisia lukuja. Haastatellut järjestelmäintegraattorit pysyvät kuitenkin anonyymeinä tässä tutkimuksessa. Tämä tutkielma täydentää olemassa olevaa kirjallisuutta toimittajien valinnasta, joka keskittyy pääasiassa valmistusyritysten kontekstiin, ja laajentaa sitä järjestelmäintegraattoreiden kontekstiin, jossa kirjallisuutta on vähän. Tutkielman löydökset paljastavat useita keskeisiä näkökohtia järjestelmäintegraattoreiden toimittajien valinnassa. Ensinnäkin tuotteiden ja toimittajien luokittelu on ratkaisevan tärkeää, koska järjestelmäintegraattorit erottelevat tuotteet eri ryhmiin ja eri ryhmillä on erilaiset toimittajavaatimukset. Sisäisen valmistuksen ja ulkoistamisen prosessi joko yksittäisen tai useamman toimittajan käytöllä ovat kriittisiä päätöksiä, jotka vaikuttavat toimittajien valintaan. Lisäksi uuden toimittajan hyväksymisprosessi tunnistetaan kriittiseksi vaiheeksi, erityisesti niin sanotun esihyväksymisprosessin osalta, jonka suorittavat myynti- ja tekniset toiminnot. Tutkimus korostaa myös keskeisiä tekijöitä ja ulottuvuuksia, jotka vaikuttavat toimittajien valintaan. Lisäksi ulkoiset tekijät, kuten markkinaolosuhteet, aluksen omistajat, telakat ja laivasuunnittelijat, vaikuttavat merkittävästi toimittajien valintapäätöksiin. Kaiken kaikkiaan tämä tutkimus alleviivaa järjestelmäintegraattoreiden toimittajien valintaprosessin monimutkaisuutta ja subjektiivisuutta havainnollistaen sisäisten strategioiden ja ulkoisten paineiden välistä vuorovaikutusta.
Keywords: toimitusketjut; tavarantoimittajat; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development