Kirjoittajan oman äänen kuuluminen tieteellisessä tekstissä - Puskala, Jaana (VAKKI ry, 2020)
Yksi akateemisten viestintätaitojen haasteita on tiedeyhteisön kirjoituskäytäntöjen omaksuminen – etenkin se, millä tavoin kirjoittajan oma ääni erottuu muiden tutkijoiden äänistä eli kirjoittajan käyttämistä lähteistä. Artikkelissa tarkastellaan asiaa eri näkökulmista: mitä mahdollisuuksia kirjoittajalla on käytössään, miten eri tieteenalat eroavat toisistaan ja millaisia suosituksia tieteellisen kirjoittamisen oppaat antavat kirjoittajan oman äänen kuulumisesta. Artikkelissa selvitetään myös kyselytutkimukseen perustuvia opinnäytetöiden ohjaajien näkemyksiä kirjoittajan oman äänen kuulumisesta tieteellisessä tekstissä sekä analysoidaan ilmiötä eri alojen opinnäytetöissä. Sekä ohjaajien vastauksissa että opinnäytetöissä on nähtävissä tieteenalakohtaisia eroja. Tekniikan alalla ohjaajat suosittelevat kirjoittajan häivyttämistä ja opiskelijat noudattavat tätä käytäntöä. Muilla tieteenaloilla niin ohjaajien näkemykset kuin opiskelijoiden käytännöt vaihtelevat. Yleisintä kirjoittajan näkyminen eli yksikön ensimmäisen persoonan käyttö (tavoitteenani on, analysoin…) on hallintotieteiden ja johtamisen alan opinnäytetöissä.
Keywords: akateemiset viestintätaidot; tieteellinen teksti; opinnäytetyö; intertekstuaalisuus; kirjoittajan ääni; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|