Logistisen tehokkuuden kehittäminen tilaus- ja toimitusprosessissa - Träskbäck, Teemu (My University, 2004)
Yrityksen tulee jatkuvasti kehittää prosessejaan optimoimalla kustannustehokkuutta sekä joustavuutta asiakaslähtöisesti. Tutkielmassa keskitytään elektroniikkatuotteen tilaus- ja toimitusprosessin kehittämiseen sekä kilpailuedun kartoittamiseen ja saavuttamiseen pitkällä aikavälillä logistisesta näkökulmasta. Logistisella tehokkuudella pyritään hallitsemaan materiaalivirtaa ja siihen liittyvää tietovirtaa asiakkaalta toimittajalle siten, että toiminnan laatu ja kustannustehokkuus maksimoituvat sekä ajankäyttö minimoituu. Tutkimusmenetelmänä käytetään Analytical Hierarchy Process (AHP)-menetelmää selvitettäessä yrityksen kokonaiskilpailukykykyyn vaikuttavia prioriteettejä. Tutkimusongelman alle asetetaan tärkeimmät kriteerit painoarvoineen ja nämä jaetaan hierarkisesti alaspäin yhä tarkemmiksi kriteereiksi. Asiantuntijoita käyttäen saadaan painoarvot sekä hajonnat eri tekijöiden merkityksistä kilpailuetuun luotettavalla tavalla. Lopuksi saadaan kehittämisen kohteet ja rajaukset. Benchmarking- menetelmän avulla saadaan logistinen ratkaisumalli sekä kilpailuetua tuova prosessi.
Keywords: Logistiikka; tilaus- ja toimitusprosessi; analytical hierarchy process; benchmarking; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|