Lohkoketjuteknologian vaikutus finanssisektoriin ja keskuspankkien toimintaan - Lehtonen, Kasperi Eetu Antero (My University, 2024)
Tutkielman tavoitteena on esitellä lohkoketjuteknologian historiaa ja toimintaa sekä selvittää lohkoketjuteknologian käyttömahdollisuudet ja mahdolliset uhkakuvat finanssisektorilla ottaen erityisesti keskuspankit ja keskuspankkien digitaaliset valuutat tarkasteluun. Tutkielma suoritetaan kirjallisuuskatsauksena aiheeseen liittyvästä tieteellisestä kirjallisuudesta Tällä hetkellä keskeisimpänä käyttömahdollisuutena voidaan pitää virtuaalivaluutta bitcoinia, jonka käyttöalustaksi lohkoketjut ovat alun perin kehitetty. Bitcoin, sekä lohkoketjuteknologia yleisesti, on kehitetty ratkaisemaan ongelmia nykyisessä rahoitusjärjestelmässä. Näitä ongelmia ovat riippuvuus pankkeihin ja hallituksiin, transaktioiden korkeat kustannukset ja hidas toteutuminen, yksityisyyden puute sekä rahoitusjärjestelmän läpinäkymättömyys. Keskeisenä havaintona voidaan pitää lohkoketjuteknologian adaptaation finanssisektorille olevan hyvin aikaisessa vaiheessa. Teknologian alkuperäiset lupaukset eivät ole täysin toteutuneet, eikä sen käyttö ole vielä tarpeeksi tehokasta, jotta sitä hyödynnettäisiin finanssisektorilla laajamittaisesti. Bitcoinia voidaan myös pitää edelleen korkean riskin sijoituskohteena, eikä täysin käypänä valuuttana ja arvon mittana markkinoilla. Keskuspankit pyrkivät kehittämään omia digitaalisia valuuttojaan, sen sijaan, että jo markkinoilla olevia keskeisistä hallinnoista riippumattomia valuuttoja alettaisiin hyödyntämään laajamittaisesti. Keskuspankkien omilla digitaalisilla valuutoilla pyritään toteuttamaan rahapolitiikkaa, sekä laajentamaan pankkipalveluja alueille, joissa se on tällä hetkellä hankalaa.
Keywords: virtuaalivaluutta; bitcoin; lohkoketjut; keskuspankit; digitalisaatio; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|