Organisaatiokulttuurin merkitys työyhteisöissä - Salovaara, Jenni (My University, 2014)
Organisaatiokulttuurilla on merkittävä rooli organisaation toimivuudessa ja menestyksessä. Monet asiantuntijat väittävät, että vahvan organisaatiokulttuurin kehittäminen on perusehto menestykselle. Organisaatiokulttuuria on tutkittava, jotta voidaan ymmärtää erilaisia työyhteisöjä. Ymmärtämällä ihmisten yksilöllisyyttä, johtajat voivat olla tehokkaita johtajia ja motivoijia. Koska organisaatiokulttuurilla on suuri vaikutus ihmisten käyttäytymiselle, täytyy organisaatiokulttuuria ymmärtää ja johtaa oikealla tavalla, jotta voidaan saavuttaa organisaation tavoitteet. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka suuri merkitys organisaatiokulttuurilla on vanhusten palveluasumisessa ja voiko organisaatiokulttuurin ymmärtäminen ja parantaminen vaikuttaa positiivisesti myös vanhusten elämään palveluasumisyksiköissä. Johtajuus on tärkeässä roolissa organisaatioissa, joten on olennaista selvittää, miten johtajuudella voitaisiin vahvistaa organisaatioiden kulttuuria. Tärkeää on myös vertailla työntekijöiden ja johtajien näkemyksiä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa käytettiin menetelmänä teemahaastattelua. Haastateltaviksi valittiin perustyöntekijöitä, yksiköiden osastonhoitajia/ vastaavia sairaanhoitajia sekä palvelukeskusjohtajia, jotta saataisiin mahdollisimman monenlaisia näkökulmia aiheeseen. Tutkimus kohdistui Seinäjoen kaupungin alueella toimiviin kunnallisiin vanhusten palveluasumisyksiköihin. Tärkeintä vanhusten palveluasumisen kannalta oli vanhusten tarpeiden ja toiveiden toteuttaminen. Vanhusten palveluasumisessa on erittäin tärkeää vanhusten toimintakyvyn ylläpitäminen ja jopa parantaminen. Työntekijöiden tulisi viihtyä ja nauttia työstään, jolloin he myös tekisivät parhaansa vanhusten eteen. Johtajan pitäisi pyrkiä hyödyntämään jokaisen työntekijän omia voimavaroja, jotta työntekijät voisivat tuntea itsensä tarpeellisiksi organisaatiossa. Tutkimuksella haluttiin saada jokainen työyhteisö ja organisaatio miettimään, kuinka tärkeitä asioita ovat työssä viihtyminen, työhyvinvointi, hyvä johtajuus ja etenkin sen huomioiminen, miksi työtä tehdään. Kun kaikki tietävät organisaation tavoitteet ja pystyy samaistumaan niihin, niin työyhteisö ei voi olla onnistumatta tavoitteissaan.
Keywords: organisaatiokulttuuri; kulttuuri; organisaatio; vanhukset; palveluasuminen; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|